Почео је рамазански пост

Илустрација фото: pixabay/Afshad

<font size="2"><em>Илустрација фото: pixabay/Afshad</em></font><hr />

Данас је почео рамазански пост који ће трајати 30 дана, и у коме се верници од зоре до заласка сунца уздржавају од јела, пића,

Данас је почео рамазански пост који ће трајати 30 дана, и у коме се верници од зоре до заласка сунца уздржавају од јела, пића, телесних задовољстава, као и од грешних мисли и дела.

Рамазан се сматра најважнијим и најсветијим месецом за муслиманске вернике, у коме је, верује се, почело објављивање свете књиге Курана, а ово је друга година заредом да се обележава у условима епидемије.

Званичници честитали почетак рамазанског поста

Председница Косова Вјоса Османи поручила је да месец Рамазан представља солидарност.

“Данас када муслимански верници започну месец Рамазан, свако ће имати прилику да манифестује свој дух солидарности тако што ће нешто са стола поделити са другима, онима којима је то потребно. Пандемија COVIDA-19 ће нас сигурно физички удаљити, али нас неће спречити да се дружимо. Да крај месеца сви заједно прославимо, позивам вас да поштујете мере”, навела је Османијева.

Премијер Косова Аљбин Курти истакао је да је пост за вернике психички и физички изазов.

“То је пример владавине ума над телом. Месец је када је стомак празан од изласка до заласка сунца, у пратњи духа, храњен добротом, добрим делима, љубављу и међусобним миром”, написао је Курти на Фејсбуку.

Поводом месеца Рамазана, директор Канцеларије за КиМ Петар Пековић, упутио је честитку старешинству и свим верницима исламске вероисповести на Косову и Метохији и у другим деловима Србије.

“Суштина Рамазана налази се у духовном уздизању, у јасним и добрим мислима, у чињењу добрих дела и јачању међусобног уважавања међу грађанима различитих конфесија и култура, у порукама које заједнички, вековима делимо на овим просторима. Поштујући и негујући те универзалне духовне и етичке вредности, као трајно добро, заједнички ћемо градити друштво у коме ћемо сви живети у миру и слози”, истакао је Петковић.

Министар за заједнице и повратак у косовској влади Горан Ракић такође је верницима исламске вероисповести честитао почетак поста.

”У име Министарства за заједнице и повратак и у своје лично име честитам вам почетак Рамазанског поста у нади и жељи да ће ови дани Рамазана пре свега донети добро здравље у овим тешким временима која су задесила читав свет. Нека празнични дани донесу истинске духовне вредности и слогу. Желим да овај месец проведете у добром здрављу, срећи и благостању“, наведено је у честитики Ракића.

Милена Максимовић