Počeo je ramazanski post

Илустрација фото: pixabay/Afshad

Илустрација фото: pixabay/Afshad


Danas je počeo ramazanski post koji će trajati 30 dana, i u kome se vernici od zore do zalaska sunca uzdržavaju od jela, pića,

Danas je počeo ramazanski post koji će trajati 30 dana, i u kome se vernici od zore do zalaska sunca uzdržavaju od jela, pića, telesnih zadovoljstava, kao i od grešnih misli i dela.

Ramazan se smatra najvažnijim i najsvetijim mesecom za muslimanske vernike, u kome je, veruje se, počelo objavljivanje svete knjige Kurana, a ovo je druga godina zaredom da se obeležava u uslovima epidemije.

Zvaničnici čestitali početak ramazanskog posta

Predsednica Kosova Vjosa Osmani poručila je da mesec Ramazan predstavlja solidarnost.

“Danas kada muslimanski vernici započnu mesec Ramazan, svako će imati priliku da manifestuje svoj duh solidarnosti tako što će nešto sa stola podeliti sa drugima, onima kojima je to potrebno. Pandemija COVIDA-19 će nas sigurno fizički udaljiti, ali nas neće sprečiti da se družimo. Da kraj meseca svi zajedno proslavimo, pozivam vas da poštujete mere”, navela je Osmanijeva.

Premijer Kosova Aljbin Kurti istakao je da je post za vernike psihički i fizički izazov.

“To je primer vladavine uma nad telom. Mesec je kada je stomak prazan od izlaska do zalaska sunca, u pratnji duha, hranjen dobrotom, dobrim delima, ljubavlju i međusobnim mirom”, napisao je Kurti na Fejsbuku.

Povodom meseca Ramazana, direktor Kancelarije za KiM Petar Peković, uputio je čestitku starešinstvu i svim vernicima islamske veroispovesti na Kosovu i Metohiji i u drugim delovima Srbije.

“Suština Ramazana nalazi se u duhovnom uzdizanju, u jasnim i dobrim mislima, u činjenju dobrih dela i jačanju međusobnog uvažavanja među građanima različitih konfesija i kultura, u porukama koje zajednički, vekovima delimo na ovim prostorima. Poštujući i negujući te univerzalne duhovne i etičke vrednosti, kao trajno dobro, zajednički ćemo graditi društvo u kome ćemo svi živeti u miru i slozi”, istakao je Petković.

Ministar za zajednice i povratak u kosovskoj vladi Goran Rakić takođe je vernicima islamske veroispovesti čestitao početak posta.

”U ime Ministarstva za zajednice i povratak i u svoje lično ime čestitam vam početak Ramazanskog posta u nadi i želji da će ovi dani Ramazana pre svega doneti dobro zdravlje u ovim teškim vremenima koja su zadesila čitav svet. Neka praznični dani donesu istinske duhovne vrednosti i slogu. Želim da ovaj mesec provedete u dobrom zdravlju, sreći i blagostanju“, navedeno je u čestitiki Rakića.

Milena Maksimović