Пут ка српском гробљу у Кишници претворен у депонију смећа, одговорних нема?!

У мултиетничком селу Кишница надомак Грачанице живи 116 Срба, који су навикли, како кажу, на дискриминацију од стране локалних власти, али сада их највише боли што је и однос према мртвим Србима и Албанцима различит. Пут према српском гробљу је претворен у депонију смећа, а надлежна општинска одељења и Јавно комунално предузеће до сада нису ништа предузели како би се проблем решио.

Прилаз сеоском српском гробљу није ни приближно сличан албанском у истоименом селу. Према албанском гробљу води асфалтиран, а према српском неасфалтиран пут, пун рупа, поред којег се сваки дан увећава депонија смећа. Одборница Српске листе у СО Грачаница и координатока Одбора за безбедност, Снежана Јовановић каже да је питање изградње пута према гробљу покренула у Скупштини општине Грачаница и да су је сви чланови Скупштине подржали међутим, ово питање стоји на столу већ 3 године и до данас, ништа није учињено.

фото: Н. Милосављевић, ГрачаницаОнлајн

“Предлог је да се пут адаптира, не направи и ништа се није покренуло. Поред напора Српске листе, да се нешто уради, то се није десило. Одговорност, по мом мишљењу, највише сносе појединци“, каже Јовановићева.

Она додаје да се предлогом адаптације овог пута према гробљу бави већ дужи низ година.

„Од 1992. године када ми мајка сахрањена на овом гробљу, а сахрањена ми је скоро читава породица, ја сам присутна овде, али никада до сада нико није имао слуха. Морам да кажем да су ту појединци највише одговорни што овај пут није саграђен. Истичем да је најодговорније одељење урбанизма у општини Грачаница које је чак и омело и покварило изградњу пута који су људи из КФОР-а желели да изграде. У плану је већ 10 година од стране приштинских власти да се овде изгради транзитни пут који ће заобићи Грачаницу, али од тога нема ништа. Сумњам да ће бити тог транзитног пута и у наредних 10 година. Целог живота се залажем да се пут поправи, али изгледа да један животни век није довољан за изградњу овог пута“, изреволтирана је Јовановић.

Потпредседник локалног Савета Кишнице Зоран Маринковић каже да локални Албанци користе пут ка српском гробљу како би одлагали смеће.

фото: Н. Милосављевић, ГрачаницаОнлајн

„Словеначки КФОР је нешто чистио међутим, они нису могли да очисте све, јер су поново бацали смеће. Ми смо раније имали други пут који су такође затрпали. Због тог пута, када ми је кћерка преминула, ја је нисам могао сахранити на гробљу у Кишници, где ми је иначе сахрањена породица, морао сам је сахранити у Грачаници. Већ сам одвојио породицу због нечије немарности. То је немарност општине Грачаница. Више пута смо тражили да се пут поправи, међутим нико није имао слуха за то“, прича Маринковић.

Уверили смо се да је и ограда на српском гробљу срушена.

„Добила сам дојаву од риболовца из Грачанице који овим путем пролази и снимци и фотографије начињене штете предате су полицији. Сумњамо да ће да се нађу кривци, јер се за много веће штете и крађе, где су биле опљачкане породице у општини Грачаница нису проналазили кривци, а не за овако нешто. Уколико општина не буде желела да регулише и ограду овог гробља, односно да направи нову ограду, пошто је урушена и стара је 70 година сигурно, ја ћу лично да је направим. То ћу учинити и због родитеља и због људи које представљам у име Српске листе, али ја не могу да направим и финансирам пут до гробља. То мора општина и то мора институционално да се реши и мора општина да покаже да брине овде о Србима“, закључује Јовановић.

Хоће ли се неко сетити да обезбеди Србима из Кишнице да могу нормалним путем да приђу сеоском гробљу, остаје да се види. Оно што је сигурно, то је обавеза, како локалне самоуправе, тако и Јавног комуналног предузећа.

Ана Марковић