СБ УН: Дијалог Београда и Приштине основа напретка обе стране

Захир Танин, Фото А. ЋУП; ГрачаницаОнлајн

Шеф УНМИК-а на Косову Захир Танин представио је извештај ове организације Савету безбедности Уједињених нација, који се базирао на парламентарним изборима одржаним 14. фебруара, дијалогу Београда и Приштине, подизању оптужнице Специјалног суда у Хагу против бивших лидера такозване ОВК, али и на тренутној епидемиолошкој ситуацији са корона вирусом на Косову.

Седница Савета безбедности Уједнињих нација на којој се разматра извештај генералног секретара УН о ситуацији на Косову, због актуелне ситуације са пандемијом корона вируса, одржан је онлине.

Седницом је председавао Вијетнам, Србију је представљао министар спољних послова Никола Селаковић, а представница Косова је била министарка спољних послова Доника Гервала.

Када је дијалог Београда и Приштине у питању, након разговора са председником Србије Александром Вучићем и премијером Косова Аљбином Куртијем, Танин је указао да су сви политички актери били свесни централне важности свог односа за напредак ка европском путу.

“Они су подвукли да једино смислен и искрен дијалог и политике које гледају у будућност могу да дозволе да се ови односи развију и заједнички интереси испуне”, истакао је шеф УНМИК-а.

Министар спољних послова Србије, Никола Селаковић рекао је на данашњој седници да је неприхватљиво да Приштина у позадини своје представнице истиче симболе Косова, иако је на претходној седници била упозорена од стране председавајућег СБ УН да то не ради. Шеф српске дипломатије је такође посебно указао на бројне физичке нападе на објекте Српске православне цркве на Косову, напоменувши да је током последње две недеље, чак седам православних објеката оскрнављено, а скренуо је пажњу и на случај манастира Високи Дечани.

„Уместо решења за проблем угрожености српске баштине, која је и вредан део европског хришћанског наслеђа, Приштина је реаговала негацијом проблема и тврдњом да је самопроглашено Косово оаза верске толеранције и мултикултуралности. Таквим приступом Приштине, српска културна баштина се додатно угрожава“, рекао је Селаковић.

Селаковић је указао и да је на Косову повећан број напада на Србе и да они констатно живе у страху, као и да Приштина не ради ништа како би обезбедила безбедности српским повратницима на Косову.

Са друге стране, представница Косова поручила је да је Косово “млада држава”, демокртаски опредељена, која жели да буде део Европске породице.

“Србија је земља која је застала у мрачној прошлости. Косово жели да нормализује однос са Србијом, као и да настави са дијалогом, али такође сматрамо да Србија мора да идентификује ратне злочинце и приведе их правди. Такође, Србија мора да одговара за све жртве на Косову након ратног сукоба 1999. године. Тек када Србија то схвати, моћи ће да изађе из своје мрачне прошлости”, казала је министарка спољних послова Косова Доника Гервала.

Седница Савета безбедности је данас накратко била прекинута након спора око истицања заставе Косова. До прекида је дошло када је представник Русије Димитриј Пољански затражио да представница Косова промени или уклони заставу Косова јер, по његовим речима, Косово није општепризната држава.

„То је територија и осам чланица Савета безбедности УН не признаје Косово као државу“, нагласио је Пољански.

Реплику на представника Русије уложио је и представник Уједињеног Краљевства који је рекао да данашња седница није званични састанак Савета безбедности УН на којој се примењују та правила и додао да је на последњем састанку била иста позадина као данас због чега, како је рекао, „не види разлог“ да се од представнице Приштине тражи да промени позадину на којој је косовска застава. Након консултација иза затворених врата, седница је ипак настављена.

Ана Марковић