СПЦ: Неосноване оптужбе против игумана манастира Високи Дечани оца Саве Јањића

архимандрит Сава Јањић, фото: В. Ћуп, ГрачаницаОнлајн

Поводом напада на игумана манастира Високи Дечани оца Саву Јањића саопштењем се огласила Српска православна црква. „Јасно је да се ради о нападу на дечанску светињу и покушају угрожавања самог опстанка братства Високих Дечана, па самим тим и монаштва у осталим српским православним светињама и преосталог српског живља на Косову и Метохији“, наводе из СПЦ.

У саопштењу се истиче да су „медијске објаве о крајње неоснованим и злонамерним оптужбама минорне приштинске (не)владине организације против архимандрита Саве Јањића, игумана манастира Високих Дечана, као и у целој јавности, и у Српској Патријаршији су примљене са индигнацијом“.

Наводи се да је јасно да се ради о нападу на дечанску светињу и покушају угрожавања самог опстанка братства Високих Дечана, „па самим тим и монаштва у осталим српским православним светињама и преосталог српског живља на Косову и Метохији“.

„Још једном истичемо и са поносом понављамо да је дечански манастир са својим игуманом и братством током целе своје историје, а посебно током ратних деведесетих година двадесетог века, представљао уточиште за бројне страдалнике без обзира на веру и нацију. Као такви они служе са понос не само својој матичној Епархији рашко-призренској него читавој Српској Цркви“, закључује се у саопштењу Српске православне цркве.

Милена Максимовић