Албанци напали младића у Грачаници, у полицији тврде да је у питању само језички неспоразум!?

фото: Н. Милосављевић, ГрачаницаОнлајн

Синоћ је у Грачаници нападнут деветнаестогодишњи младић Лука Димитријевић од стране тројице Албанаца, потврдио је медијима Лукин отац, Дејан Димитријевић. Инцидент се догодио нешто после 21 сат у близини Дома културе, а по речима оца, његов син је нападнут без икаквог разлога. Повређени младић се налази у Клиничко болничком центру у Грачаници и његово стање је стабилно.

Лука Димитријевић је нападнут због тога што је седео на клупи заједно са сестром и девојком у близини зграде бившег „Воћара“ у Грачаници, а у којој се тренутно налази приватно предузеће за прераду печурки, чији је власник Албанац. Како нам је објаснио Дејан Димитиријевић, чувари из овог предузећа су на видео надзору видели његовог сина и две девојке, пресрели га колима код Дома културе и након првобитног вербалног окршаја, напали су га физички.

фото: Н. Милосављевић, ГрачаницаОнлајн

„Што се мене као родитеља тиче, ниједна казна није довољна за починиоце овога што се десило. Не знам шта ће суд и шта ће тужилаштво да одлучи, али за мене ништа није довољно. Неко је синоћ покушао да ми убије дете, питање је само тренутка да ли га је добро погодио или није, јер су користили и металне шипке, урадали су га ногама, шутирали на улици. А он није ништа изазвао и ништа није урадио, само је шетао кроз своје село са својом сестром и девојком. Потпуно сам сигуран да је ово етнички мотивисан напад“, изреволтиран је Димитријевић.

Да је ово етнички мотивисан напад сматра и председник општине Грачаница Срђан Поповић који каже да је неприхватљиво да се овакве ствари дешавају у једној од највећих српских општина на Косову и да је ово један начин застрашивања Срба.

Дејан Димитријевић, фото: Н. Милосављевић, ГрачаницаОнлајн

„Невероватна је та храброст да неко дође са стране и заустави наше омладинце и да их на лицу места пребије. Веома сам и лично узнемирен, као што је узнемирена цела породица Димитријевић коју је задесила ова несрећа. Много пута смо апеловали да овакве ствари не смеју да се дешавају и забрињава и то што нико из Приштине до сада никада није осудио ниједну незгоду или пљачку која се догодила у било којој српској средини. Незамисливо је и то да међународна заједница ћути када се овакви догађаји дешавају“, изјавио је Поповић.

Директор НВО „Комуникација за развој друштва“ Иван Николић, осврнувши се на недавни напад на српске младић њу Косовској Митровици, додао је да се Срби на Косову свакодневно суочавају са оваквим ситуацијама.

„Оно што мене брине су те реакције надлежних институција и сама чињеница да су покушали да га убеде да ово не подиже на неки виши ниво, говори о томе да се овакве ствари само прикривају. Осим тога, још једном је демонстрирана немоћ  надлежних институција, конкретно у овом случају мислим на представнике полиције, али и нас самих који осим оваквих окупљања и слања неких порука, не можемо ништа друго да урадимо“, рекао је Николић.

Срђан Поповић, фото: Н. Милосављевић, ГрачаницаОнлајн

Косовска полиција је обавила увиђај, а сви осумњечини су после саслушања пуштени да се бране са слободе, са прилично нејасним и чудним образложењем.

„Јуче око 21:30 у Грачаници код Дома културе, десио се инцидент до кога је дошло због неспоразума, односно језичке баријере. До туче је дошло, због обезбеђења једног објекта, где се производе печурке. Чувари тог објекта су на видео надзору примитили да су нека лица ушла на њихов посед и дошло је до туче. Касније су комуникацијом на енглеском језику установили да је у питању био неспоразум“, казао је Трајковић и истакао је да је безбедност у општини Грачаница на „задовољавајућем нивоу“.

Братислав Трајковић, фото: Н. Милосављевић, ГрачаницаОнлајн

Због пуштања из притвора тројице Албанаца, данас се испред Полицијске станице у Грачаници окупила група мештана која је затражила да престану напади на Србе.

„Просто је несхватљиво да младића без икаквог разлога нападну шипкама и претуку, а буду ослобођени као да је то нека улична закачка. Није на мени да коментаришем рад полиције, али у овом случају сам разочаран чињеницом да је ово прошло тек тако, практично незапажено од стране полиције и да су починиоци пуштени без притвора. Мислим да је ово само пример зашто се сви свакодневно плашимо за своју децу. Ово је само илустрација тога шта може да им се деси и бројних прећутаних провокација, како се ово не би десило“, казао је Славиша Младеновић.

Славиша Младеновић, фото: Н. Милосављевић, ГрачаницаОнлајн

Повређени Лука Димитријевић се још увек налази на болничком лечењу, а лекари су потврдили да његово стање стабилно.

„Има хематом у пределу левог ока, захваћен је хематомом горњи очни капак, има контузију грудног коша и абдомена. Дечко се налази у фази испитавања и очекујемо да ће сутра бити послат на кућно лечење“, потврдио је медијима доктор у  КБЦ Грачаница Драган Перић.

Мештани Грачанице су огорчени јер су напади на Србе у последње време све учесталији и захтевају од Косовске полиције и правосудних органа да реагују, како се овакви напади не би више догађали.

Канцеларија за КиМ и Српска листа осудили напад

Канцеларије за Косово и Метохију саопштила је да је најновији инцидент “последица неодговорне политике и антисрпске реторике коју месецима воде политички лидери у Приштини”.

Из Канцеларије подсећају да су пар дана раније на северу Косовске Митровице двојица српских младића нападнута флашама, без икаквог повода, док су седела у кафићу, те да су “нападачи узвикивали псовке на албанском језику”.

фото: Н. Милосављевић, ГрачаницаОнлајн

“Захтевамо од представника привремених органа у Приштини да хитно прекину са антисрпском реториком којом инспиришу овакве нападе. Евидентно је да када нема дијалога између Београда и Приштине и када се албански политичари утркују у говору мржње и нетрпељивости према Србима, насиље ескалира на улици и директно утиче на свакодневни живот људи на Косову и Метохији”, напомиње се у саопштењу Канцеларије за КиМ.

Канцеларија за КиМ најоштрије осуђује овакав и сваки вид насиља, и вербалног и физичког.

“Након напада на православне верске објекте, игумана манастира Високи Дечани, те српске здравствене установе, насиљу су сада изложена и српска деца на Косову и Метохији. Зато тражимо од представника међународних снага на КиМ, који имају дужност да обезбеде мир и сигурност за српски народ у покрајини, да најозбиљније схвате ове све учесталије инциденте и предузму све мере из своје надлежности како се они не би више понављали”, закључује се у саопштењу.

фото: Н. Милосављевић, ГрачаницаОнлајн

Министар за заједнице и повратак у косовској влади Горан Ракић је реагујући на синоћни напад на деветнаестогодишњег српског младића у Грачаници казао да је ово што се последњих дана догађа у српским срединама недопустиво и да се оваквој врсти насиља мора хитно стати на пут.

”Пре четири дана је двоје српских младића нападнуто флашама у башти кафића у Северној Митровици, синоћ смо имали добацивања, након тога и напад на српског младића у Грачаници који је био у друштву девојке и своје сестре. Шта да следеће очекујемо и да ли наша деца треба да живе у околностима у којима не знају шта ће да им се деси ако изађу на улицу? Мислим да је ово за крајњу осуду од стране читавог друштва, а за надлежне институције црвени аларм за реакцију и спречавања насиља. Угрожавањем безбедности се наноси велика штета нашим тежњама да сви живе у слободном и мирном окружењу”, казао је министар Ракић.

Ракић је позивајући надлежне институције да хитно зауставе нападе, истако да се “не треба дозволити да дође до тога да начињена штета следећег пута не може да се санира и да имамо веће последице јер ће тада бити касно за сваки вид реакције”.

”Позивам и представнике међународних организација и институција да уложе свој труд и дају допринос на смиривању учесталих инцидената јер је од суштинске важности да на Косову сви мирно живимо”, закључио је министар Ракић.

Напад на Луку Димитријевића је осудила и Српска листа.

Ана Марковић и Милена Максимовић