Живојин Ракочевић кандидат за председника Удружења новинара Србије

Фото В. ЋУП; ГрачаницаОнлајн: Живојин Ракочевић

Новинар и члан Управе Удружења новинара Србије Живојин Ракочевић биће кандидат за председника УНС-а након што га је предложило више од 50 новинара, у складу са процедуром предвиђеном за изборну скупштину заказану за 29. мај у Београду.

Кандидатуру Живојина Ракочевића за председника Удружења новинара Србије потврдила је новинарка и чланица управ УНС-а Јелена Петковић у објави на Фејсбуку.

Образложена кандидатура са својеручним потписима новинара, чланова УНС-а, који су предложили Ракочевића јуче је предата секретријату УНС-а, саопштила је Петковићева.

Живојин Ракочевић више од деценије пише за „Политику“, члан је Управе УНС-а, а потпредседник најстаријег српског новинарског удружења био је од 2009. до 2013. године.

Живојин Ракочевић је јединствен новинар у српском медијском простору. Борбен и упоран, али питом и разборит, спада у најзаслужније појединце за оснивање, развој и опстанак српских медија на Косову и Метохији након НАТО агресије 1999. године.

Немерљиве заслуге има за окупљање новинара и јачање Удружења новинара Србије на Косову и Метохији, али и за израстање УНС-а у најјаче регионално новинарско удружење након 2000. године.

Живојин Ракочевић је изванредан тумач друштвених збивања у Србији и региону. Спада у ретке новинаре уважене на различитим странама подељене српске медијске и новинарске сцене.

Ракочевић је рођен 1973. године. Дипломирао је на Филолошком факултету у Приштини на Катедри за српску књижевност и језик, а магистрирао на Универзитету у Београду.

Покретао је и уређивао широку лепезу медија, од дечијих, медија из области културе, до информативно-политичких.

Са 27 година, уз неколицину новинара, покренуо је КИМ Радио чији је главни и одговорни уредник од 2000. до 2008. године. Упоредо, био је председник КОСМА мреже у коју су се удружиле радио станице изолованих српских насеља и главни уредник магазина “Глас југа”.

Награду “Милан Пантић” за храброст у извештавању о погрому над Србима на КиМ који се догодио 17. марта 2004. добио је исте године. Награда Удружења новинара Србије за борбеност у новинарском изражавању „Александар Тијанић“ припала му је 2019. године.

Ракочевић је био члан Савета Републичке радиодифузне агенције од 2009. године до 2014. године. Члан Одбора Агенције за борбу против корупције био је од 2018. године до 2020. године.

Директор је Дома културе у Грачаници у којој живи и ради.

Милена Максимовић