Канцеларија за КиМ и СЛ: Нови инцидент у северном делу Косовске Митровице

Северна Митровица, Фото В. ЋУП; ГрачаницаОнлајн

Младићи албанске националности, двојица њих, провозали су се синоћ северним делом Косовске Митровице аутомобилом са албанском заставом и покушали да уђу у Клиничко-болнички центар, саопштила је Канцеларија за КиМ. Српска листа истиче да је реч о “плански осмишљеним провокацијама”.

Из Канцеларије истичу да су свакодневне провокације у српским срединама на Косову у Метохији “постале реалност са којом живи и суочава се наш народ”.

“Након пребијања двојице спрских младића у северном делу Косовске Митровице, а потом и у Грачаници, последњи инцидент забележен је поново у северном делу Косовске Митровице, када су се двојица Албанаца провозала са албанском заставом улицама овог града и покушала да уђу у Клиничко болнички центар”, наводе из Канцеларије за КиМ.

Истичу да је такво понашање последица “систематског нереаговања надлежних инстанци у Приштини и међународне заједнице, које се од стране есктремиста тумачи и као прећутна сагласност за сваки вид провокације и напада на Србе на Косову и Метохији”.

Напомиње се да није реч ни о каквим изолованим инцидентима, “него о смишљеним провокацијама које за циљ имају да изазову неодмерену реакцију српске стране”.

СЛ: Плански осмишљена провокација      

Српска листа је саопштила да се серије инцидената у којима страдају Срби одмах мора зауставити, “пре него што прерасте у озбиљну претњу миру на овим просторима”, јер су како се истиче, грађани на северу Косова и Метохији узнемирени, “али и одлучни да не дозволе да буду глинени голубови на мети разуларених банди”.

“Плански осмишљена провокација албанских младића који су за време забране кретања рано јутрос дивљали улицама Северне Митровице са намером да изазову инциденте већих размера, свега пар дана након што су у центру града нападнути младићи српске националности је изузетно опасна, и може неповратно угрозити мир на овим просторима”, наводи се у саопштењу Српске листе.

Из Српске листе позивају институције задужене за безбедност да најхитније делују.

“Ћутање Еулекса, УНМИК, амбасада у Приштини је неприхватљиво, зато их још једном позивамо да најхитније реагују, а грађане молимо да остану суздржани. Представници Српске листе су у претходним данима започели серију састанака са релевантним локалним и међународним чиниоцима како би им указали да овакве провокације не слуте на добро, посебно када нема никакве осуде од стране званичних представника из Приштине, чија је антисрпска реторика делом одговорна за ове нападе”, закључује се у саопштењу.

Како пишу поједини медији, младићи албанске националности су након покушаја уласка у Клиничко-болнички центар и приведени.

Милена Максимовић