Протест у Грачаници, тражи се смена командира полицијске станице

фото: Н. Милосављевић, ГрачаницаОнлајн

Након што је полиција пустила на слободу тројицу Албанаца који су у среду увече напали једва пунолетног Луку Димитријевића из Грачанице, више стотина мештана ове општине окупило се испред полицијске станице тражећи смену командира Братислава Трајковића.

Отац повређеног дечка Луке Димитријевића, Дејан Димитријевић, се захвалио окупљенима који су дошли у знак подршке и том приликом казао да ово није само његова борба, већ борба свих.

“Мог сина су претукли, али то је најмањи проблем. Мени ће морати много више да ураде да би ме спречили да браним и штитим своју породицу, али и да штитим свако дете и сваког становника ове Грачанице. Најављујем свима да моју борбу настављам до момента док не дођем до решења”, рекао је Димитријевић.

фото: Н. Милосављевић, ГрачаницаОнлајн

Он је истакао да није задовољан начином вођења истраге и тражи од надлежних да изврше унутрашњу контролу исте, а да се одговорни смене.

“Указивао сам на пропусте полиције у вези овога што се десило у последњих 48 сати. Изјаве сведока нападача су узете истог момента, пружена им је свака медицинска помоћ и све што је требало, а тек јуче су на моје инсистирње дошли сведоци, који су били ту у моменту када је почео инцидент, па све док се завршио. То су девојке које су тада биле са мојим сином. Да ја јуче нисам иницирао да оне саме дођу и дају изјаву полицији, они их не би ни позвали. Притом су нападачи на највећи могући ниво заштићени и од њих се узимају изјаве по пет пута”, рекао је Димитријевић.

фото: Н. Милосављевић, ГрачаницаОнлајн

Председник општине Грачаница Срђан Поповић захтева да командир полицијске станице у Грачаници поднесе оставку.

“И пре неколико година смо се исто окупљали овде и протестовали испред полицијске станице, и тада је Скупштина донела одлуку да командир полицијске станице мора да се разреши. Сигурно се сећате, шест месеци није био у полицијској станици. Коме је било у интересу и зашто га је Приштина вратила по сваку цену на то место и даље се не зна. Ја мислим да је недопустиво да се овај случај окарактерише као неспоразум, да су нанете лаке телесне повреде, а без тога да се сачека главни извештај из болнице. Ко је то, ко нама одлучује да ли смо лакше или теже повређени. Мислим да је морална обавеза и самог командира и свих функционера у полицијској станици да поденсу оставке”, казао је Поповић.

фото: Н. Милосављевић, ГрачаницаОнлајн

Председник Омладинског савета у Грачаници Душан Борисављевић имао је два предлога за побољшање безбедносне ситуације на територији ове општине.

“Први је проузрокован неадекватним и непрофесионалним понашањем руководством у полицијској станици у Грачаници на челу са командиром полиције, што је у народу изазвало велико незадовољство, осећај небезбедности и сматрамо да би променом комплетног руководства дошло до директног и тренутног побољшања безбедносне ситуације. Други предлог до кога смо заједно дошли, јесте већи број полицајаца српске националности у полицијској станици у Грачаници”, казао је Борисављевић.

На скупу је прочитано саопштење представника организација цивилног друштва из општине Грачаница, које су најоштрије осудиле, како су навеле, “учесталу појаву међуетничких инцидената који утичу на безбедност и слободу Срба у овој локалној самоуправи”.

фото: Н. Милосављевић, ГрачаницаОнлајн

“По ко зна који пут рад одговорних институција се показао као неадекватан и пристрасан. Поражавајућа је чињеница да је од стране одговорних особа у полицијској станици у Грачаници, овај једнострани и етнички базиран напад декларисан као “туча” у којој подједанку одговорност имају обе стране, иако је познато да су нападачи са намером дошли на место догађаја и зауставили троје младих људи на путу ка својим кућама. Сматрамо да је изузетно важно да се ствари назову правим именом, јер је ово еклатантан пример етнички мотивисаног напада који може имати знатно шире последице, од онога што су полицајци у полицијској станици у Грачаници оценили обичном тучом”, наводи се у саопштењу.

Мештани ће, како су најавии, са протестима наставити и у будућем периоду.

Милена Максимовић