Специјализовано тужилаштво: Пјетр Шаља доведен у Хаг на основу потврђене оптужнице

ФОТО: Специјализована већа/printscreen

Специјализовано тужилаштво Косова саопштило је да је бивши припадник ОВК Пјетр Шаља доведен у Хаг, у притворски објекат Специјализованих већа. Шаља ће пред суд бити изведен 19. априла.

“Поступајући на основу захтева за сарадњу у извршењу налога за хапшење и налога за довођење које су издала Специјализована већ Косова, белгијске власти су 16. марта 2021. ухапсиле у Белгији господина Пјетра Шаљу. Дана 15. априла 2021, г. Шаља је доведен у Холандију, у притворски објекат Специјализованих већа у Хагу”, подсећају из Специјализованих већа.

Судија за претходни поступак, Никола Гију, потврдио је оптужницу против Шаље 12. јуна 2020. године.

У потврђеној оптужници наводи се да се Шаља терети по разним облицима индивидуалне кривичне одговорности “за ратне злочине произвољног лишавања слободе, суровог поступања, мучења и убиства који су извршени у контексту немеђународног оружаног сукоба на Косову и у вези са тим сукобом”.

Кривична дела за која је оптужен Шаља, учињена су отприлике у времеснком периоду од 17. маја 1999. и 5. јуна 1999. над лицима затвореним у Кукешу (Албанија), у фабрици метала коју је, према оптужници, користила Ослободилачка војска Косова.

Прво приступање суду Пјетра Шаље у судници Специјализованих већа Косова у Хагу одржаче се 19. априла у 15:00 часова.

Лица која сматрају да су претрпела директну штету услед кривичних дела из потврђене оптужнице Специјализованих већа Косова против Пјетра Шаље, могу да се пријаве да учествују у поступку.

Милена Максимовић