Директору Канцеларије за КиМ Петру Петковићу није дозвољена посета Косову и Метохији

Петар Петковић, заменик директора Канцеларије за КиМ

Директору Канцеларије за КиМ Петру Петковићу негативно је из институција из Приштине одговорено на обавештење да планира да посети

Директору Канцеларије за КиМ Петру Петковићу негативно је из институција из Приштине одговорено на обавештење да планира да посети Косово и Метохију и разговара са српским народом. Као разлог неодобравања посете наведена је „епидемиолошка ситуација“.

„Очигледно је да ће нова власт у Приштини искористити сваки могући изговор, па и ситуацију са коронавирусом, да наметне антисрпску политику баријера и забрана“, наводи се у саопштењу Канцеларије за КиМ.

Истичу да је реч о флагрантном кршењу споразума постигнутих у Бриселу, „посебно оних којима се регулише слобода кретања, али је и јасна порука Београду да у политичким лидерима у Приштини нема искреног саговорника за дијалог и политику која је окренута будућности, већ напротив – назадним ставовима који поништавају и сваку помисао на постизање договора и компромиса“.

Додаје се да уочи осме годишњице Бриселског споразума, Приштина наставља да крши све споразуме, „од формирања Заједнице српских општина до постигнутих договора о слободи кретања“.

„Апсурдни су изговори Приштине и позивање на епидемиолошку ситуацију на Косову и Метохији, јер о пандемији Приштина није размишљала када смо желели да вакцинишемо грађане с Kосова и Метохије или када је Београд имао најбољу намеру да донира одређени број вакцина Приштини, него се Kовида у Приштина сете када хоће да забрањују посете“, додаје се у саопштењу.

Истиче се да је поводом последњих инцидената на KиМ, Петковић желео да разговара са српским народом о помоћи државе, „али и смири тензије и замоли их да не наседају на готово свакодневне провокације, али Приштина очигледно нема интерес да се ситуација смири, већ да настави да подгрева тензије“.

Милена Максимовић