Direktoru Kancelarije za KiM Petru Petkoviću nije dozvoljena poseta Kosovu i Metohiji

Петар Петковић, заменик директора Канцеларије за КиМ

Direktoru Kancelarije za KiM Petru Petkoviću negativno je iz institucija iz Prištine odgovoreno na obaveštenje da planira da poseti

Direktoru Kancelarije za KiM Petru Petkoviću negativno je iz institucija iz Prištine odgovoreno na obaveštenje da planira da poseti Kosovo i Metohiju i razgovara sa srpskim narodom. Kao razlog neodobravanja posete navedena je „epidemiološka situacija“.

„Očigledno je da će nova vlast u Prištini iskoristiti svaki mogući izgovor, pa i situaciju sa koronavirusom, da nametne antisrpsku politiku barijera i zabrana“, navodi se u saopštenju Kancelarije za KiM.

Ističu da je reč o flagrantnom kršenju sporazuma postignutih u Briselu, „posebno onih kojima se reguliše sloboda kretanja, ali je i jasna poruka Beogradu da u političkim liderima u Prištini nema iskrenog sagovornika za dijalog i politiku koja je okrenuta budućnosti, već naprotiv – nazadnim stavovima koji poništavaju i svaku pomisao na postizanje dogovora i kompromisa“.

Dodaje se da uoči osme godišnjice Briselskog sporazuma, Priština nastavlja da krši sve sporazume, „od formiranja Zajednice srpskih opština do postignutih dogovora o slobodi kretanja“.

„Apsurdni su izgovori Prištine i pozivanje na epidemiološku situaciju na Kosovu i Metohiji, jer o pandemiji Priština nije razmišljala kada smo želeli da vakcinišemo građane s Kosova i Metohije ili kada je Beograd imao najbolju nameru da donira određeni broj vakcina Prištini, nego se Kovida u Priština sete kada hoće da zabranjuju posete“, dodaje se u saopštenju.

Ističe se da je povodom poslednjih incidenata na KiM, Petković želeo da razgovara sa srpskim narodom o pomoći države, „ali i smiri tenzije i zamoli ih da ne nasedaju na gotovo svakodnevne provokacije, ali Priština očigledno nema interes da se situacija smiri, već da nastavi da podgreva tenzije“.

Milena Maksimović