Хупер: За статус жртве лидера ОВК пријавило се 17 особа

Дејвид Хупер, ФОТО: Специјализована већа/printscreen

Бранилац Хашима Тачија, Дејвид Хупер, изјавио је да за за статус жртве у случају бивших лидера ОВК у Хагу пријавило 17 особа.

Хупер је рекао да Тужилаштво још увек одбрани није дало на увид имена 17 особа које су се накнадно пријавиле за статус жртава ОВК, преноси Репортери.

Такође, како би се осигурало да неће бити сукоба интереса, Канцеларија за учешће жртава у Специјалном суду контактирала је једну по једну особу која се представила као жртва ОВК.

Претпретресни судија је утврдио да класификација у две или више група треба да се изврши само у изузетним околностима.

Бранилац Хашима Тачија, Дејвид Хупер, подржао је такву иницијативу.

„Захтеви жртава нису обелодањени одбрани, чини се да разлике које је Канцеларија утврдила између подносилаца захтева (етничке припадности, језик или географског положај) не представљају сукоб интереса који гарантује посебно правно заступање. Одбрана се даље слаже да се околности у којима су судије поставиле законске заступнике не примењују у овом случају, где тренутно има само 17 подносилаца захтева“, наводи се у поднеску Хупера.

Хупер је затражио да се за све подносиоце захтева именује један правни заступник.

Из суда је објављено да девет подносилаца захтева живи у Србији, три у дијаспори, док пет живи на Косову, од којих је један Србин.

Милена Максимовић