Канцеларија за КиМ: Обијена улазна врата на ОШ „Бранко Радичевић“ у Обилићу

Канцеларија за Косово и Метохију

У току јучерашњег дана обијена су улазна врата на Основној школи „Бранко Радичевић“ у општини Обилић, саопштила је Канцеларија за КиМ.

У току јучерашњег дана обијена су улазна врата на Основној школи „Бранко Радичевић“ у општини Обилић, саопштила је Канцеларија за КиМ.

Разбијено стакло, како је саопштено, приметио је домар школе и обавестио о томе надлежне. За сада није познато да ли је нешто украдено.

У саопштењу се напомиње да је инцидент узнемирио ученике и особље школе, али и друге мештане општине.

„Ова школа често је била на мети напада. Обијена је и пљачкана више од двадесет пута од 1999. године, а током Мартовског погрома 2004. у потпуности је демолирана. Посебна иронија лежи у томе што се у непосредној близини ове школе налази полицијска станица“, наглашава се у саопштњу.

Истиче се да је „листа демолираних објеката у српским срединама на Косову и Метохији само од почетка године предугачка“, те да се након цркви, здравствених установа, сада „на мети албанских ектремиста нашла и образовна установа“.

„На данашњи дан, осам година након потписивања Бриселског споразума, када би већ увелико требало да буде формирана Заједница српских општина која би донела стабилнији и мирнији живот нашем народу на Косову и Метохији и заштиту српске имовине, ми смо сведоци грубе демонстрације нетрпељивости према свему што је српско“, подсећају из Канцеларије.

Канцеларија за Косово и Метохију оштро осуђује овакве континуиране нападе, „захтева хитну реакцију надлежних органа и тражи казну за починитеља овог инцидента“.

Такође, упућују апел међународним снагама на КиМ да појачају присуство у српским срединама и осигурају миран живот српском народу.