Принчевски пар прошетао царским градом

ФОТО: Facebook/@princfilipk

Принц Филип и принцеза Даница Карађорђевић боравили су на Косову и Метохији. За два дана, колико је њихова посета трајала, обишли су Призрен, Ораховац и Велику Хочу. Овај принчевски крај је посебну пажњу посветио обиласку светиња Српске православне цркве у том крају.

Посету су започели обиласком манастира Свети Архангели, код Призрена, где су присуствовали литургији. Тамо их је дочекао игуман Михајло, коме су се захвалили на добродошлици и гостопримству.

Принц Филип и принцеза Даница Карађорђевић затим су и прошетали Призреном, те су у царском граду посетили храм Светог Ђорђа и цркву Светог Николе.

У Ораховцу, око 300 Срба, сабили се у пречнику од 300 метара, чувајући своје, оно мало што је остало, што није продато…

Posted by Princ Filip i Princeza Danica Karađorđević on Monday, April 19, 2021

“Обновљена Богословија Светих Кирила и Методија у Призрену представља наду да на Косову и Метохији Срби могу да остану и опстану. Ипак, за тај опстанак потребни смо им сви ми: сложни, уједињени и свесни тога ко смо и шта смо”, написали су принц и принцеза након обиласка призренске Богословије.

Посету су наставили обиласком манастира Зочиште, који се налази недалеко од Ораховца и Велике Хоче. Принчевски пар се тамо поклонио моштима Светих Козме и Дамјана.

У Ораховцу су се принц и принцеза поклонили жртвама киднапованих и убијених у овом крају од 1998. до 2000. на споменику подигнутом у сећање на њих.

У Великој Хочи, као у својеврсном изолованом гету, живи око 700 Срба, суочених са драматично тешким условима немиле…

Posted by Princ Filip i Princeza Danica Karađorđević on Monday, April 19, 2021

“У Ораховцу, око 300 Срба, сабили се у пречнику од 300 метара, чувајући своје, оно мало што је остало, што није продато или узурпирано. Окупили смо се у Цркви Успења пресвете Богородице”, наведено је на њиховом заједничком Фејсбук профилу.

Принчевски пар је у недељу присуствовали литургији у цркви Богородице Љевишке.

“Црква Богородица Љевишка, вршњакиња је париске катедрале Нотр Дам. Један је од најлепших и највреднијих споменика српске средњовековне уметности и културе. У недељу смо заједно са нашим малобројним сународницима из Призрена присуствовали Литургији у овој светињи”, навели су принц и принцеза.

Посету Косову и Метохији су принц и принцеза завршили обиласком Пећке Патријаршије, вековном седишту српских Архиепископа.

Милена Максимовић