Палестина затражила од исламских земаља да прекину сарадњу са Косовом

Након отварања косовске амбасаде у Јерусалиму, као и осуда Европске Уније и Турске, последице због оваквог поступка тренутној приштинској

Након отварања косовске амбасаде у Јерусалиму, као и осуда Европске Уније и Турске, последице због оваквог поступка тренутној приштинској влади стижу и од саме Палестине. Палестинске власти данас су затражиле од земаља чланица Организације исламске сарадње да прекину односе са Косовом, пишу “Вечерње Новости”.

Како “Новости” наводе, захтев Палестине упућен генералном секретару Организације исламске сарадње данас је саопштио министар спољних послова те земље Ријад ал Малки.

Палестински министар наводи да је потребно прекинути контакт са приштинским властима, јер, како је образложио, отварањем амбасаде у Јерусалиму, прекршено је међународно право и резолуција 478, али је и “отворено нападнут палестински народ и њихова права”.

Уколико би чланице Организације исламске сарадње прихватиле овај захтев Палестине, власти у Приштини би се суочиле са великим губитком подршке, пошто је независност Косова признало 30 од 57 земаља чланица ове организације. Како се даље наводи, ове земље не би званично повукле одлуку о признавању Косова, али велики број њих не би подржао Косово у настојању да се учлани у Европску Унију.

Амбасадор Палестине у Србији Мохамед Набхан недавно је изјавио да чин отварања косовске амбасаде у Јерусалиму представља кршење принципа којим се воде арапске и исламске земље, које сматрају да је Јерусалим окупиран град, што потврђују многобројне резолуције УН.

Косовске власти су дипломатске односе са Израелом формално успоставиле 1. фебруара ове године, а на основу Вашингтонског споразма, који су 4. септембра 2020. године потписали председник Србије Александар Вучић и тадашњи премијер Косова Авдулах Хоти. Амабасада Косова је званично отворена 14. марта, а пре Приштине, дипломатска представништва у Јерусалиму имале су само Америка и Гватемала, док је Чешка такође у марту месецу отворила дипломатску канцеларију у Јерусалиму, као испоставу амбасаде у Тел Авиву.

Ана Марковић