Рецитовани стихови подршке Луки Димитријевићу: „Поново је српче њима мета“

У Грачаници је и данас одржан перформанс којим је цивилни сектор желео да укаже на лошу безбедносну ситуацију након пребијања деветнаестогодишњег Луке Димитријевића од стране тројице Албанаца. Рецитовањем стихова, М.М. и А.Д. поручиле су да је народ уз Луку.

Мештани Грачанице и околних места од 14. априла покушавају да на све начине обавесте јавност да је безбедносна ситуација у овој локалној самоуправи веома лоша и да руководство косовске полиције и овдашњи командир треба да преузму одговорност за то и поднесу оставку.

Данас су М.М и А.Д. прочитале стихове који на неки начин говоре о ситуацији која је задесила Луку Димитријевића.

„Поново је српче њима мета, опомена ваљда моме роду. Пред очима демократског света, Србин нема право на слободу. Коме смета моје родно село, коме смета што шетам улицом? Не дам кућу ни имање цело, кукавички на дете палицом. Симониди ископали очи, камен сузу пусти из дубине, кад на орла јато чавки скочи, он се смело вине у висине. Насрнула тројица на Луку, кукавичлук у генима носе, палицама на нејака плећа, ал` хијена није равна вуку“.

„Тромо се време вуче, и ничег новог нема, данас све као јуче, сутра се исто спрема. Ал‘ право је рекао пре, Жерајић соко сиви: Ко хоће да живи, нек мре, Ко хоће да мре, нек живи.  Сваки дан исти живот, погажен, згњечен и стрт. Ја нијесам идиот, па то је за мене смрт“, казивала је млада песникиња М.М. стихове Гаврила Принципа.

А.Д. и М.М. су након читања стихова казале да нико не би желео да се нађе у ситуацији у којој се нашао Лука Димитриејвић.

„Мислим да смо овим на неки начин пробудили свест у народу и да треба да се потрудимо да се не заборави, и да следећег пута неко друго дете не настрада на овакав начин“, рекла је А.Д.

„Данас сам пре свега овде како бих подржала момка који се нашао у заиста неадекватној и лошој ситуација. Рецитованејм ових стихова смо желели да укажемо на то да и даље има људи који се баве питањем овог случаја и који желе, и који се надају да се ово више неће поновити“, рекла је М.М.

У име цивилног сектора Сандра Ђокић је казала да ће се са перформансима наставити и у наредном периоду.

„Данас је девети дан од немилог догађаја који се, нажалост, десио нашем омладинцу Луки Димитријевићу, а који смо ми као цивилни сектор окарактерисали као етнички мотивисан напад. Оно што желим у име цивилног сектора да кажем је да су ови перформанси како би се одржала пажња на овај случај, да не посатне заборављен и да док се ми као цивилни сектор на друге начине боримо против тога да институције раде по закону, јавност буде у жижи инстересовања када је овај случај у питању“, рекла је Ђокићева.

Подсетимо, 13. априла нешто после 21:00 час Лука Димитријевић нападнут је у Грачаници од стране Тројице Албанаца који су му говорили да је пролазио њиховом земљом. Нападачи су исте ноћи пуштени, а командир полицијске станице у Грачаници Братислав Трајковић изјавио је сутрадан да је у питању био неспоразум.

Тада је група људи почела да се окупља испред полицијске станице у Грачаници како би исказала незадовољство поводом настале ситуације. Након што је Лукин отац, Дејан Димитријевић, више пита кажњаван због протеста, „побуна“ се наставља у виду перформанаса који се свакодневно организују преко пута станице полиције.

Милена Максимовић