Грачаница: У понедељак премијера представе „Улога моје породице у светској револуцији“

У Грачаници ће 26. априла, у 19:00 часова, премијерно бити изведена представа „Улога моје породице у светској револуцији“, по тексту Боре Ћосића,

У Грачаници ће 26. априла, у 19:00 часова, премијерно бити изведена представа „Улога моје породице у светској револуцији“, по тексту Боре Ћосића, у режији Ивана Вуковића. Комад је рађен у копродукцији Народног позоришта Приштина и Крушевачког позоришта.

Представа „Улога моје породице у светској револуцији“ има у себи инспирације за безброј представа, реч је редитеља Ивана Вуковића.

“Ова представа је наша, данас. Радоваћу се свакој следећој коју будем гледао, јер ћу знати колико су уживали сви док су је радили и како су Борине речи дрмале прашину, по ћошковима позоришта где је мислила да је безбедна”, наводи Вуковић.

Истакао је да не уме да одреди да ли је Бора Ћосић његов “омиљени циник или омиљени песник који пише прозу”.

“Парадокс. Нешто се у свету помери са свог места, и цео механизам се упали и зашкрипи да врати ствар на место или просто схвати да је то шраф вишка и настави даље. Као да шрафа није ни било. И тако Бора Ћосић скупља те одбачене шрафове и прави нешто, неку машину непознате сврхе и саставља је по сећању. Иако пре никада није постојала. Поправља је по звуку. Не шкрипи како треба. Никада је неће завршити јер на њој увек постоји нешто за поправити”, додаје Вуковић.

У представи играју: Бојан Вељовић, Никола Ракић, Биљана Николић, Марија Гашић, Небојша Вранић, Јелена Орловић, Александра Цуцић и Милена Јакшић.

За сценографију је задужена Марија Калабић, драматизацију Јелена Мијовић, драматургију Јован Ристић, композитори су Ирена Поповић и Никола Драговић, док је костиме радила Ивана Младеновић.

Цена карте је 250 динара, а део прихода од улазница биће уплаћено за лечење шестогодишње Магдалене Недељковић из Косовске Митровице.

Милена Максимовић