Још један перформанс у Грачаници, тражи се правда и слободно кретање

фото: М. МАКСИМОВИЋ, ГрачаницаОнлајн

<font size="2"><em>фото: М. МАКСИМОВИЋ, ГрачаницаОнлајн</em></font><hr />

Перформансом одржаним испред полицијске станице у Грачаници, група омладинаца у сарадњи са цивилним сектором и данас је желела да укаже

Перформансом одржаним испред полицијске станице у Грачаници, група омладинаца у сарадњи са цивилним сектором и данас је желела да укаже на лошу безбедносну ситуацију у овој локалној самоуправи, након напада тројице Албанаца на деветнаестогодишњег Луку Димитријевића.

Лукини вршњаци су пручили да желе да шетају безбедно, да се закон поштује и затражили правду за свог нападнутог друга.

Владан Трифић из невладине организације „Центар за мир и толеранцију“ истакао је да су поруке омладинаца сасвим јасне.

„Ми овде нисмо да правимо насилне протесте, ми овде нисмо да се бунимо против некога, ми само тражимо наша права и тражимо оно што нам законима припада. Видите сву ову децу, ово су поруке које су деца писала, нисмо ми. Ми желимо да шетамо слободно, ми желимо и верујемо у мир, то су поруке које ми делимо свкога дана овде, док нас оптужују за разно-разне ствари“, рекао је Трифић.

Он је истакао да су представници цивилног сектора данас, када се обележава светски Дан планете земље, принуђени да се баве заштитом основних људских права, уместо да саде дрвеће или цвеће, како су то раније радили.

This slideshow requires JavaScript.

„Крајњи циљ је да ова деца могу слободно да се шетају Грачаницом, да им нико не добацује, да их нико не гађа лименкама, камењем, да нико не покуша да их увуче у ауто, а да на улицама уместо таквих људи стоје одговорни полицајци који раде свој посао“, поручио је Трифић.

Подсетимо, 13. априла нешто после 21:00 час Лука Димитријевић нападнут је у Грачаници од стране Тројице Албанаца који су му говорили да је пролазио њиховом земљом. Нападачи су исте ноћи пуштени, а командир полицијске станице у Грачаници Братислав Трајковић изјавио је сутрадан да је у питању био неспоразум.

Тада је група људи почела да се окупља испред полицијске станице у Грачаници како би исказала незадовољство поводом настале ситуације, али и затражила смену командира и руководства. Након што је Лукин отац, Дејан Димитријевић, више пута кажњаван због протеста, „побуна“ се наставља у виду перформанаса који се свакодневно организују преко пута станице полиције.

Милена Максимовић