Мас у Приштини: Признање Косова од стране Србије биће један од елемената решења

Фото В. ЋУП; ГрачаницаОнлајн

Немачки министар спољних послова Хајко Мас рекао је данас у Приштини да је идеја о промени граница на Балкану, о којој се у последње време говори, опасна и нереална. Такође, казао је да ће „признање Косова од стране Србије бити један од елемената решења“, са чим се сложила и председница Косова Вјоса Османи.

Немачки дипломата је данас стигао у Приштину, где га је на аеродрому дочекала министарка спољних послова Доника Гервала. Након тога, уследио је састанак са председницом Косова Вјосом Османи.

„Што се тиче дијалога, наравно да ће признавање Косова бити један од елемената решења, иначе се неће реализовати. Знам да ће због историјских околности то бити тешко, обе стране морају пронаћи спремност на компромис. Данас сам нагласио нашу безусловну подршку дијалогу о нормализацији односа озмеђу Србије и Косова. Такође, чуо сам теме које су битне за грађане Косова у овом периоду. Европска унија може допринети решавању ових питања. Идеје о промени граница које су се чуле последњих дана су опасне и нералне“, казао је Мас након састанка са Османијевом, преноси Газета Еxпресс.

Председница Косова Вјоса Османи нагласила је да је „постизање међусобног признања неизбежно“.

„Дијалог са Србијом је процес којим се Косово бавило од самог почетка, иако се Србија нажалост није извинила за злочине почињене на Косову. Очекујемо да ће се овај процес завршити узајамним признањем“, рекла је Османијева.

Такође, Мас је обећао подршку Косову када је у питању либерализација визног режима.

„Рекао сам председници да је став Немачке врло јасан и да је Косово испунило критеријуме за либерализацију визног режима“, казао је Мас.

Немачки дипломата је најавио долазак 100.000 доза вакцина из „Цоваx“ програма на Косово у току следеће недеље.

„Наставићемо да вам пружамо подршку у вакцинацији грађана“, истакао је Мас.

У међувремену се Мас састао и са премијером Косова Аљбином Куртијем, а уследиће и састанак са министарком спољних послова Доником Гервалом.

Министар спољних послова Немачке Хајко Мас боравиће сутра у Београду.

Милена Максимовић