Најаваљена провера издатих дозвола за изградњу минихидроцентрала у Штрпцу

фото: Н. Милосављевић, ГрачаницаОнлајн

Поводом обележавања Светског дана планете Земље, министар заштите животне средине у влади Косова, Љибурн Алију боравио је данас у општини Штрпце, како би се упознао са, како је рекао, „конструкцијом направљеном на кориту реке Лепенац за снадбевање минихидроцентрала“. Косовски министар је желео да обави разговор, како са самим мештанима који су се успротивили изградњи, тако и са компанијама које су је изградиле.

Планираном изградњом пет минихидроцентрала, јавно добро, вода, прелази у власништво фирме “Маткос груп” из Приштине, а заједничка борба мештана, Срба и Албанаца, да спрече ову изградњу, није уродила плодом.

„Након изградње минихидроцентрала, као и протеста Срба и Албанца у овој општини, данас смо дошли овде како би смо утврдили право стање и успоставили ред. Мештани ове општине желели су да зауставе, како су назвали, „деградацију реке Лепенац“, пошто ће вода из ове реке ући у цеви за снадбевање хидроцентрале која ће производити енергију“, изјавио је министар за заштиту животне средине.

Он додаје да је ово Министарство у сталном контакту са мештанима Штрпца који већ дуже време изражавају незадовољство поводом изградње минихидроцентрала.

„Ситуација коју смо данас затекли овде, забрињавајућа је, посебно када смо видели бетонску конструкцију на кориту реке Лепенац. Министартсво за заштиту животне средине ће извршити проверу да ли су све дозволе и сагласности уредно издате компанијама за градњу минихидроцентрала, као и да ли је урађена одговарајућа студија, када је у питању потреба мештана за водом коју су користили у пољопривредне сврхе“, нагласио је Алију.

Подсетимо, у општини Штрпце, и Срби и Албанци већ дуже време се боре како би спречили изградњу минихидроцентрала на својој територији, међутим, оне су ипак изграђене. Најупорнији да, како кажу, спасу воду, били су мештани Доње Битиње, који су поред двадесетак захтева, разговора и молби са надлежнима, организовали и мирне протесте.

Према подацима изнетим у Извештају о утицају и заштити животне средине који је израдила компанија „Маткос груп“ из Приштине, која гради хидроцентрале, планирано је да дуж реке Лепенац изграде чак пет мини хидроцентрала: хидроцентралу Шара, хидроцентралу Брезовица, хидроцентралу Вича, хидроцентралу Брод и хидроцентралу Штрпце. То је такође изазвало бројне реакције чак и међу организацијама цивилног друштва, које су нагласиле да је издавање дозвола извршено незаконито и без испуњавања потребних услова.

Ана Марковић