У Грачаници садњом дрвореда обележен Дан планете Земље

Фото Општина Грачаница

Садњом дрвореда у грачаничком насељу „Падалиште“ симболично је обележен Дан планете земље. Надлежни су упозорили на угроженост животне средине, и апеловали на грађане да подигну свест када је у питању очување исте.

Прво стабло украсног бадема су посадили председник општине Грачанице Срђан Поповић и директор ЈКП „Екологија“ Дејан Димитријевић.

„Данас смо овде дошли да симолично обележимо Дан планете земље. Ми смо то овога пута решили да урадимо симболичном садњом дрвореда и посадили прво стабло. То је вероватно једно од стотине њих која ће се простирати од ових зграда, па све до новог гробља. Осим овога, овде ће вероватно бити уређена и ова површина и планирано је да ту буде једна лепа пешачка стаза и зелени појас. Важно је што се то данас ради у делу Грачанице које је до јуче било познато као једна најружнија депонија“, казао је директор ЈКП „Екологија“ Дејан Димитријевић, и додао да је то „мали допринос очувању наше планете“.

„Ово је прва акција, али сигуран сам да неће бити последња овог типа. Да се види да и ми нешто радимо и да мислимо добро пре свега себи, нашој планети, али и нашим поколењима“.

До недавно је на „Падалишту“ била огромна депонија, која је како је рекао председник општине Грачаница Срђан Поповић, уз помоћ Одељења инспекције, урбанизма и ЈКП „Екологија“ очишћена.

„Ми смо то препознали као један од приоритета наше општине, јер нажалост, у нашој општини има пуно дивљих депоније које треба очистити. Данас је дан планете и ми смо симболочно кренули и засадили дрво. Надам се да ће и убудуће озелењавање наше општине бити један од приоритета, јер и те како нам требају овакве активности, овакве акције и површине које ће бити пример нашој општини“, рекао је Поповић.

Један од већих проблема када је загађеност у општини Грачаница у питању је и јаловина рудника Кишница.

„Ми смо унезад неколико година покушавали да радимо на решавању тог питања, међутим то је повезано са централним институцијама у Приштини. Некако се до сада тај проблем стављао под тепих. Оно што ја могу да кажем испред локалне самоупрве је да ћемо сигурно покушати да тај проблем решимо, као што видите и сама јаловина није тако мала, то није проблем који може брзо да се реши, али оно што могу да кажем је да то зависи и од добре воље и воље за сарадњу централних институција“, додао је Поповић.

Председник општине је апеловао на мештане да допринесу очувању животне средине, и воде рачуна где одлажу смеће.

„Наша општина треба да буде пример свим општинама на простору Косова и Метохије. Као што видите, наша општина није мала, пространа је, а стварање дивљих депоније има везе и са савешћу наших мештана, те бих овом приликом упутио поруку нашим мештанима да воде рачуна где бацају ђубре и да ако имају неки проблем, да се обрате надлежнима у општини па да покушамо да га решимо заједничким језиком, јер стварањем било какве депоније стварамо лоше услове за живот у нашој општина“, истакао је Поповић.

На територији општине Грачаница има 60 дивљих депонија.

Дан планете земље обележава се широм света на данашњи дан 22. април под мотом „Акција климе“, са нагласком на климатске промене. Иницијатива обележавања Дана планете, који је установљен 1970. године у Сједињеним америчким државама, а обележава се широм света од 1992. године, постала је глобални подстицај за акције решавања еколошких проблема данашњице.

Милена Максимовић