Дан студената ПУ са седиштем у Косовској Митровици

зграда Универзитета у Приштини, Фото Б. ЋУП; ГрачаницаОнлајн

Данас се обележава Дан студената Универзитета у Приштини са привременим седиштем у Косовској Митровици. Директор Канцеларије за Косово и Метохију Петар Петковић и председник Српске листе Горан Ракић честитали су студентима.

Због пандемије корона вируса Дан студената Универзитета у Приштини са привременим седиштем у Косовској Митровици ове године обележен је симболично, уз доделу награда најбољим појединцима.

Директор Канцеларије за КиМ Петар Петковић саопштио је да су студенти и Приштински универзитет “чувари српског идентитета и институционалног присуства Републике Србије у нашој јужној покрајини”, али и да су “гарант будућности српског народа на Косову и Метохији”.

“Високо образовање представља стуб сваке, па и наше државне политике, Универзитет покретачку снагу и симбол трајања једног народа, а ви, млади и образовани људи будући сте носиоци академске мисли, критичке свести и друштвеног прогреса. Знања која понесете са ваших факултета подразумеваће нове покретачке идеје и слободне и јасне ставове, којима ћете сутра трасирати развојни пут Косова и Метохије, али и Републике Србије у целини”, наводи се у саопштењу Канцеларије за КиМ.

Истиче се да ће се Влада Републике Србије и Канцеларија за Косово и Метохију трудити да им омогуће “услове студирања по највишим светским стандардима” и да њихова визија, храброст и знање буду вредновани онако како заслужујете.

“Желим вам да се што пре вратите у регуларне токове студентског живота и да вам студентски дани буду најлепше што ћете кроз живот носити са собом”, навео је Петковић у саопштењу.

Такође, председник Српске листе честитао је ректору Универзитета у Приштини са седиштем у Косовској Митровици проф. др Здравку Витошевићу, универзитетским професорима и свим студентима овај дан.

”Драги студенти, на овај значајан дан у овој честитки желим да се обратим пре свега вама јер сте ви ти који ћете нас након стицања академског звања водити ка бољим условима живота и зато је наша обавеза да свакодневно радимо на побољшању услова вашег студирања и омогућимо вам да све генерације студената имају једнако добре услове рада и учења. Знам да је данашње време, време пуно изазова у свим областима нашег друштва, па тако и у образовању. Оно што могу да вам обећам да ћемо све потешкоће и препреке решавати заједно јер ће једино тако успех бити загарантован”, казао је председник Српске листе Горан Ракић.

Ракић је истако да га радује то, што и поред свих изазова и потешкоћа са пандемојом COVID-19, Универзитет бележи већи упис студената.

”Чињеница да имамо 10% више студената у односу на претходни упис нам говори да ова образовна установа има светлу будућност”, поручио је Ракић.

Најбољим студентима од локалне самоуправе на поклон су уручени таблет уређаји, а привредници са севера Косова су обезбедили новчане награде за десет најбољих студената.

Милена Максимовић