Dan studenata PU sa sedištem u Kosovskoj Mitrovici

зграда Универзитета у Приштини, Фото Б. ЋУП; ГрачаницаОнлајн

зграда Универзитета у Приштини, Фото Б. ЋУП; ГрачаницаОнлајн

Danas se obeležava Dan studenata Univerziteta u Prištini sa privremenim sedištem u Kosovskoj Mitrovici.

Danas se obeležava Dan studenata Univerziteta u Prištini sa privremenim sedištem u Kosovskoj Mitrovici. Direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Petar Petković i predsednik Srpske liste Goran Rakić čestitali su studentima.

Zbog pandemije korona virusa Dan studenata Univerziteta u Prištini sa privremenim sedištem u Kosovskoj Mitrovici ove godine obeležen je simbolično, uz dodelu nagrada najboljim pojedincima.

Direktor Kancelarije za KiM Petar Petković saopštio je da su studenti i Prištinski univerzitet “čuvari srpskog identiteta i institucionalnog prisustva Republike Srbije u našoj južnoj pokrajini”, ali i da su “garant budućnosti srpskog naroda na Kosovu i Metohiji”.

“Visoko obrazovanje predstavlja stub svake, pa i naše državne politike, Univerzitet pokretačku snagu i simbol trajanja jednog naroda, a vi, mladi i obrazovani ljudi budući ste nosioci akademske misli, kritičke svesti i društvenog progresa. Znanja koja ponesete sa vaših fakulteta podrazumevaće nove pokretačke ideje i slobodne i jasne stavove, kojima ćete sutra trasirati razvojni put Kosova i Metohije, ali i Republike Srbije u celini”, navodi se u saopštenju Kancelarije za KiM.

Ističe se da će se Vlada Republike Srbije i Kancelarija za Kosovo i Metohiju truditi da im omoguće “uslove studiranja po najvišim svetskim standardima” i da njihova vizija, hrabrost i znanje budu vrednovani onako kako zaslužujete.

“Želim vam da se što pre vratite u regularne tokove studentskog života i da vam studentski dani budu najlepše što ćete kroz život nositi sa sobom”, naveo je Petković u saopštenju.

Takođe, predsednik Srpske liste čestitao je rektoru Univerziteta u Prištini sa sedištem u Kosovskoj Mitrovici prof. dr Zdravku Vitoševiću, univerzitetskim profesorima i svim studentima ovaj dan.

”Dragi studenti, na ovaj značajan dan u ovoj čestitki želim da se obratim pre svega vama jer ste vi ti koji ćete nas nakon sticanja akademskog zvanja voditi ka boljim uslovima života i zato je naša obaveza da svakodnevno radimo na poboljšanju uslova vašeg studiranja i omogućimo vam da sve generacije studenata imaju jednako dobre uslove rada i učenja. Znam da je današnje vreme, vreme puno izazova u svim oblastima našeg društva, pa tako i u obrazovanju. Ono što mogu da vam obećam da ćemo sve poteškoće i prepreke rešavati zajedno jer će jedino tako uspeh biti zagarantovan”, kazao je predsednik Srpske liste Goran Rakić.

Rakić je istako da ga raduje to, što i pored svih izazova i poteškoća sa pandemojom COVID-19, Univerzitet beleži veći upis studenata.

”Činjenica da imamo 10% više studenata u odnosu na prethodni upis nam govori da ova obrazovna ustanova ima svetlu budućnost”, poručio je Rakić.

Najboljim studentima od lokalne samouprave na poklon su uručeni tablet uređaji, a privrednici sa severa Kosova su obezbedili novčane nagrade za deset najboljih studenata.

Milena Maksimović