Дом здравља „Грачаница“ добио рендген апарат

фото: Н. Милосављевић, ГрачаницаОнлајн

<font size="2"><em>фото: Н. Милосављевић, ГрачаницаОнлајн</em></font><hr />

Дом здравља у Грачаници добио је покретни рендген апарат који ће омогућити становништву да у овој здравственој установи одраде комплетну дијагностику

Дом здравља у Грачаници добио је покретни рендген апарат који ће омогућити становништву да у овој здравственој установи одраде комплетну дијагностику, што раније није био случај. Апарат је донација Светске здравствене организације, у сарадњи са Британском амбасадом и тимом УН-а.

До сада су пацијенти рендгенско снимање обављали у Лапљем Селу.

„Сада ће сва комплетна дијагностика бити код нас одрађена, тако да ћемо на тај начин растеретити секундарни здравствену установу, КБЦ у Лапљем Селу. Тако да ће једино пацијенти са тежом клиничком сликом и са компликацијама ићи у секундарну установу, а сви пацијенти са лакшом клиничком сликом неће оптерећивати ту секундарну установу него ће се лечити код нас“, рекла је директорка Дома здравља „Грачаница“ Мирјана Димитријевић.

Чека се да општина Грачаница изгради просторију, у склопу Дома здравља, у којој ће рендген бити смештен.

„Имали смо протекле недеље посету архитеката од стране општине Грачаница и речено нам је да ће месец дана бити потребно за пројекат, те да ће након тога кренути са изградњом те просторије“, додала је Димитријевићева.

фото: Н. Милосављевић, ГрачаницаОнлајн

Вредност апарата је 80.000 евра и донација је пројекта Светске здравствене организације, у сарадњи са Британском амбасадом и тимом УН-а.

„Веома сам задовољан што сам овде данас и што могу да видим да је апарат стигао и да ће бити функционалан. Веома ми је драго што ће апарат бити користан овом центру као што сам и чуо“, рекао је заменик амбасадора Велике Британије на Косову Џејкоб Вебер.

Пројекат је реализован уз посредовање Форума за развој и мултиетничку сарадњу.

„Драго нам је да је апарат коначно стигао овде и да ће бити од користи свим нашим пацијентима у Грачаници, али и свих заједница на централном Косову. Надамо се даљој сарадњи и са Уницефом и са Светском здравственом организацијом“, казао је Дејан Радивојевић, директор ФДМЦ-а

„Епидемиолошка ситуација комплексна, али не и очајна“

Шеф Канцеларије Светске здравствене организације у Приштини Сергеј Корјак назвао је епидемиолошку ситуацију на Косову коплексном, али не и очајном, и најавио скори долазак вакцина из COVAX програма.

„У контакту сам са министром здравља на Косову и очекујемо у мају око 100.000 вакцина које долазе преко COVAX програма, а касније у мају и јуну очекујемо Фајзер вакцине које ће такође стићи преко COVAXА“, рекао је Корјак.

План је, како је истакао Корјак, да се 20 одсто становништва на Косову вакцинише до краја године. Он је апеловао на грађане да се придржавају свих епидемиолошких мера, перу руке, држе дистанцу, носе маске и избегавају окупљања.

Милена Максимовић