Igor Popović: Izjava da ZSO ne može biti monoetnička je neosnovana

Nakon što je portparol kosovske Vlade Perparim Krieziu izjavio da po kosovskom ustavu “nijedna opština ne može biti etnička”,

Nakon što je portparol kosovske Vlade Perparim Krieziu izjavio da po kosovskom ustavu “nijedna opština ne može biti etnička”, reagovao je pomoćnik direktora Kancelarije za KiM Igor Popović koji je saopštio da nema tog pojednica u Prištini “koji je vlastan da po svom nahođenju tumači sporazum i njegove odredbe”.

„Intenzivni pokušaji Prištine da revidira Briselski sporazum i izbegne formiranje Zajednice srpskih opština u direktnoj su koliciji sa svim sporazumima postignutim u pregovaračkom procesu”, naveo je Popović.

Dodao je da “nema tog pojedinca u Prištini, a to svakako nije portparol takozvane Vlade, koji je vlastan da po svom nahođenju tumači sporazum i njegove odredbe”.

On je istakao da je izjava da Zajednica srpskih opština ne može biti monoetnička “potpuno neosnovana i predstavlja svojevrstan nonsense”, jer je kako je naveo, “ZSO upravo i dogovorena kao institucionalni oblik ostvarivanja prava srpskog naroda na KiM”.

“Briselski sporazum je ugovorna obaveza između Beograda i Prištine i kao takav, neispunjavanje određenih odredbi od strane Prištine, za sobom treba da vuče i određene sankcije”, naveo je Popović.

Podsetio je da je formiranje Zajednice srpskih opština jasno definisano u šest tačaka Briselskog sporazuma i da ona podrazumeva organizaciju sa jasnim izvršnim ovlašćenjima, upravljačkom i etničkom strukturom, te da tu pregovora nema.

“Potpisano mora da se sprovede, potpis na Briselskom sporazumu mora da se poštuje, a sve naknadne `pameti` u Prištini da prihvate realnost sporazumne obaveze”, zaključuje se u saopštenju.

Milena Maksimović