Игор Поповић: Изјава да ЗСО не може бити моноетничка је неоснована

Након што је портпарол косовске Владе Перпарим Криезиу изјавио да по косовском уставу “ниједна општина не може бити етничка”, реаговао је помоћник директора Канцеларије за КиМ Игор Поповић који је саопштио да нема тог поједница у Приштини “који је властан да по свом нахођењу тумачи споразум и његове одредбе”.

„Интензивни покушаји Приштине да ревидира Бриселски споразум и избегне формирање Заједнице српских општина у директној су колицији са свим споразумима постигнутим у преговарачком процесу”, навео је Поповић.

Додао је да “нема тог појединца у Приштини, а то свакако није портпарол такозване Владе, који је властан да по свом нахођењу тумачи споразум и његове одредбе”.

Он је истакао да је изјава да Заједница српских општина не може бити моноетничка “потпуно неоснована и представља својеврстан нонсенсе”, јер је како је навео, “ЗСО управо и договорена као институционални облик остваривања права српског народа на КиМ”.

“Бриселски споразум је уговорна обавеза између Београда и Приштине и као такав, неиспуњавање одређених одредби од стране Приштине, за собом треба да вуче и одређене санкције”, навео је Поповић.

Подсетио је да је формирање Заједнице српских општина јасно дефинисано у шест тачака Бриселског споразума и да она подразумева организацију са јасним извршним овлашћењима, управљачком и етничком структуром, те да ту преговора нема.

“Потписано мора да се спроведе, потпис на Бриселском споразуму мора да се поштује, а све накнадне `памети` у Приштини да прихвате реалност споразумне обавезе”, закључује се у саопштењу.

Милена Максимовић