Мас о дијалогу: Важно је постићи резултате, Немачка спремна да учествује и допринесе

фото: ГрачаницаОнлајн

Немачки дипломата Хајко Мас је након састанка са председником Србије Александром Вучићем изјавио да је, када је у питању дијалог између Београда и Приштине, сада важно постићи резултате. „Ако смо ми испунили све своје обавезе, може и Приштина једну једину коју има, на томе ће наша страна инсистирати“, поручио је Вучић.

Након Приштине министар спољних послова Немачке Хајко Мас посетио је Београд, где се прво састао са председником Србије Александром Вучићем.

Говорећи о дијалогу Београда и Приштине Мас је изјавио да је важно постићи резултате, те да је Немачка спремна да у томе „учествује и да допринесе“.

„Тај дијалог већ постоји, он не мора да буде ресетован. Свакако ће се владе обе земље посветити и потврдити све оно што је до сада договорено, не треба почињати из почетка. Све што је било предмет преговора у прошлости треба се искористити како би смо коначно постигли и резултате“, рекао је Мас.

Председник Србије је истакао да Бриселски споразум потписан 19. априла 2013. године мора да се поштује.

„Ако смо ми испунили све своје обавезе, може и Приштине једну једину коју има и на томе ће наша страна инсистирати. Верујем да ће то отворити врата даљим разговорима о постизању могућег компромиса између наше две стране“, као је Вучић.

Истакао је да је разлика што је Намчка подржала и помагала стварању независног Косова, а Србија то не признаје.

„Али смо спремни да на озбиљан и одговоран начин разговорама о будућности целог региона у постизање компромиса, разуме се, ми увек штитећи наше државне и националне интересе“, казао је Вучић.

Мас се у Београду састао и са премијерком Србије Аном Брнабић, ако и министром спољних послова Николом Селаковићем.

Милена Максимовић