Светски Дан књига: Читање и љубав остављају „Вечни траг“

Читање је важно како за развој реторичких, тако и животних вештина, рекла је млада песникиња Мила Михајловић

Читање је важно како за развој реторичких, тако и животних вештина, рекла је млада песникиња Мила Михајловић за Грачаница онлајн поводом светског Дана књига и ауторских права.

Петнаестогодишња Мила Михајловић из Рабовца, код Липљана, је иако млада, већ издала збирку љубавних песама под називом „Вечни Траг“. Књига је настала као производ неузвраћених емоција, и све песме у њој су инспирисане истинитим причама.

„Било је ту неких дорада које су саме начиниле песме лепшим, али се све заснива на једној истинитој бази. Сама књига је за мене изузетно битна зато што су у њој ускладиштене све моје скривене емиције, које нису биле скривене само од појединих особа, него и од целог света“, рекла је Мила.

Она истиче да се стил писања мења, у односу на то, како догађаји утичу на живот једног песника.

Мила Михајловић

„Ја се бавим писањем љубавних песама, зато што је љубав најлепша емоција коју је Бог могао да нам подари, и на њој морамо бити изузетно захвални. Морамо да схватимо да ми који волимо, ми имамо један благослов, зато што многи људи на овом свету не умеју да воле, нити да искусе ту емоцију“, наводи Мила.

На светски Дан књига и ауторских права Мила подсећа колико је читање битно, не само за развој реторичких и животних вештина, „већ и за нашу имагинацију“.

„Читање доприноси томе да наш живот буде лепши, а књиге нам заиста помажу, јер је свака књига један посебан универзум“.

Песникиња саветује младим људима да следе своје снове.

„Порука младим људима је да поред свега што им се дешава у животу, и поред свих притисака околине које умеју да искусе, и поред свих догађаја који се можда одвијају у овом тренутку, а који су везани за њих, да без обзира на све то прате своје снове. Желим да им поручим да је живот изузетно кратак да би пратили туђе снове“, јасна је Мила Михајловић.

У припреми је, истиче Мила, нова збирка љубавне поезије, за коју се нада да ће ускоро угледати светлост дана. А у плану је и писање романа.

Светски дан књиге и ауторских права обележава се 23. априла сваке године. Одлука о обележавању Светског дана књиге и ауторских права донета је на Генералној конференцији УНЕСКО-а одржаној у Паризу 1995. године.

Мила Михајловић