„Лига историчара“ захтева да се не спроведе одлука о имовини манастира Високи Дечани

ФОТО: манастир Високи Дечани

<em>ФОТО: манастир Високи Дечани</em>

Удружење „Лига историчара“ је путем саопштења поново затражила од Катастарске агенције Косова (АКК) да не спроводи одлуку Уставног суда Косова

Удружење „Лига историчара“ је путем саопштења поново затражила од Катастарске агенције Косова (АКК) да не спроводи одлуку Уставног суда Косова о приватној и државној својини предузећа „Апико“ и „Илириа“, преноси приштински портал Зери.

Поменутом одлуком из 2016. године даје се неосновано право да ова својина припада манастиру Високи Дечани, саопштили су из „Лиге историчара“.

Удружење историчара позвало је Владу Косова да не спроведе ову одлуку.

„Позивамо да се ова одлука не спроведе, јер ће њена примена бити кобна за Косово и његову будућност, јер је Уставни суд Косова одлуком из маја 2016. године легализовао одлуке Милошевићеве ере и због тога захтевамо да АКК не спроведе уставну одлуку“, напомиње се у саопштењу.

Такође, затражили су од Владе и премијера Аљбина Куртија, да што је пре могуће, посебном одлуком, предузећа „Апико“ и „Илириа“ прогласе националним добром Косова, као и комплекс предузећа „Четинари Дечана“, у Дечану.

Милена Максимовић