Преминуо сликар Милош Шобајић

Милош Шобајић, фото: Н. Милосављевић, ГрачаницаОнлајн

<font size="2"><em>Милош Шобајић, фото: Н. Милосављевић, ГрачаницаОнлајн</em></font><hr />

Познати српски и европски сликар Милош Шобајић преминуо је од последица корона вируса у болници „Драгиша Мишовић“ у Београду.

Познати српски и европски сликар Милош Шобајић преминуо је од последица корона вируса у болници „Драгиша Мишовић“ у Београду.

На Фејсбук страници Дома културе “Грачаница” објављено је да су са тугом и жаљењем примили вест о смрти сликара Милоша Шобајића, који је како су навели, поред многобројних награда био и лауреат “Лингин” награде за животно дело, коју ова установа додељује.

“Од народа који храбро остаје и наставља да опстаје на овом опасном месту које се зове Косово и које је наша колевка. Утолико ми је дража и величанственија награда „Лонгин“ коју сам добио баш од српског народа овде на Косову. А српска црква је, може се рећи, стуб овог нашег друштва и захваљујући њој је створена српска држава. Малочас сам био у обиласку Дечана, фантастичног примера српске културе коју чувамо и трудимо се да се око ње окупимо и да преко српских манастира на Косову и Метохији сачувамо јединство нашег народа, То је стуб око кога се сви држимо“, казао је приликом примања награде Шобајић, наводи се у објави Дома културе.

Милош Шобајић рођен је 1945. године у Београду. По оцу Воју, потиче из српске фамилије из Црне Горе, која је крајем 19. века донела у Црну Гору први биоскоп, прву робну кућу, прво позориште, читаоницу и библиотеку, плех оркестар, прве новине и часописе. Мајка Мира потиче из Лике. Преминуо је у 76. години.

Своја дела Милош Шобајић је представио на преко осамдесет самосталних изложби широм планете и учествовао је на око пет стотина групних изложби.

Град Београд планира отварање Музеја „Милош Шобајић“ у току 2021. године.

Милена Максимовић