Игуман Сава Јањић: Важно је да манастир Високи Дечани буде заштићен сада, али и у будућности

фото: Н. Милосављевић, ГрачаницаОнлајн

<font size="2"><em>фото: Н. Милосављевић, ГрачаницаОнлајн</em></font><hr />

Директор Канцеларије за Косово и Метохију Петар Петковић, који борави у дводневној посети Косову, обишао је данас манастир Високи Дечани

Директор Канцеларије за Косово и Метохију Петар Петковић, који борави у дводневној посети Косову, обишао је данас манастир Високи Дечани и том приликом присуствовао литургији поводом великог хришћанског празника, Цвети. Отац Сава Јањић упознао је Петковића са животом у манастиру и истакао важност поштовања закона, када су ова, али и остале светиње, у питању.

О културном нематеријалном наслеђу на Косову и Метохији се протеклих година врло често полемисало од стране политичких представника у Приштини, временом је полемика замењена нападима, па су се тако последњих дана на мети нашли манастир Високи Дечани, али и тамошњи игуман отац Сава Јањић.

Један од проблема са којима се овај манастир суочава је и покушај узурпације 24 хектара земље, па је тако удружење са Косова „Лига историчара“ затражило да се одлука Уставног суда из 2016. године, којом је одлучено да се манастиру ипак врати његово имање, поништи.

фото: Н. Милосављевић, ГрачаницаОнлајн

Игуман манастира Високи Дечани, архимандрит Сава Јањић, истакао је важност поштовања закона.

„Манастир Високи Дечани живи у врло специфичним околностима и веома је важно, и очекујемо да се од стране локалних институција што пре изврши одлука Уставног суда на овом простору, који је донео одлуку о признавању 24 хектара манастирске земље, а исто тако да се поштује договор који је направљен преко Комсиије за имплементацију заштићених зона око пута кроз заштићену зену, односно заобилазног пута за Црну Гору, који је планиран тим договором“, истакао је игуман Сава Јањић.

Директор Канцеларије за КиМ Петар Петковић казао је да манастир Високи Дечани представља, не само материјалну ризницу од непроценљивог значаја, „већ и дубоку ризницу опстанка српског народа на Косову и Метохији, али и идентитета и порекла српског народа и наше културе“.

„Оно што је важно да посебно истакнем, је и чињеница, да захваљујући Високим Дечанима овде знамо као народ ко смо, и куда треба да идемо. Због тога чинимо све да заштитимо ову светињу, посебно због тога што се она налази на листи угрожене светске културне баштине, а од ове године на листи `Еуропа Ностра`, као једна од најугроженијих светиња и културних споменика у европи“, рекао је Петковић.

фото: Н. Милосављевић, ГрачаницаОнлајн

О угрожености манастира Високи Дечани говори и податак да се већ 21 годину налази под заштитом Кфора.

„Мислим да треба да, овај манастир који је веома важан за наш народ, за нашу цркву, али је исто тако споменик културе који је важан за све грађане на овом простору, без обзира на њихову националнст и њихову религију, а који је уосталом и споменик на листи УНЕСЦО светске културне баштине, буде адекватно заштићен и сада, а и у будућности. Надамо се да ће доћи боља времена, и надамо се да ћемо у духу дијалога, међусобног уважавања, поштовања наших идентитета, наших традиција, градити једну бољу будућност за све грађане“, навео је Јањић.

Иако нападан гранатама, исписиван графитима, суочен са институционалним притисцима, претњама и покушајима присвајања, овим средњовековним манастиром и даље поносно одјекују звона, као божији гласници који позивају на молитву и мир.

Милена Максимовић