Вучић: Курти је желео да покаже да је свеједно да ли сте у Приштини или Тирани

фото: ГрачаницаОнлајн

Председник Србије Александар Вучић, који се налази у радној посети Бриселу, истакао је да се нада позиву за наставак дијалога између Београда и Приштине у мају месецу, те да ће се Србија одазвати позиву, преноси Тањуг. Гласањем у Албанији, Аљбин Курти је желео да покаже да је „свеједно да ли сте у Приштини или Тирани“, изјавио је Вучић.

Председник Србије налази се у радној посети Бриселу, а данас се прво састао са специјалним представником ЕУ за дијалог Београда и Приштине Мирославом Лајчаком.

„Србија ће се одазвати позиву за дијалог и учествоваће у свакој врсти дијалога, желели бисмо да буде конструктиван и да разговарамо о решавању проблема“, написао је на Инстаграм профилу председник Србије, након састанка са Лајчаком.

Позив за наставак дијалога, Вучић очекује у мају месецу, изјавио је касније за Тањуг.

„Оно на шта сам данас указао Мирославу Лајчаку је чињеница да се Аљбин Курти хвали тиме да је гласао у Албанији, чиме дефакто хоће да каже да је свеједно да ли сте у Тирани или Приштини, и да је то једна те иста земља. И рекао сам, иако је Косово по уставу Србије наравно Србија, замислите када мене већ нападате сваки пут да се тобож мешам у туђе и унутрашње ствари, иако по највишем правном акту наше земље је то Србија, шта бисте рекли да сам рецимо ја гласао у Грачаници, Звечану, Зубином Потоку, иако понављам, ове две ствари нису за поређење“, рекао је Вучић.

Истакао је да би то био скандал светских размере, „иако је то по резолуцији 1244 српска територија“.

„А када то неко уради без позивања на било коју резолуцију, на било који правни акт, када вам дефакто говоре да иду ка уједињењу Приштине и Тиране, онда ће ту бити благе рекације, биће мало чуђења и то је све“, рекао је Вучић.

Председник Србије је такође истакао да је данас инсистирао на испуњавању обавеза из Бриселског споразума.

Вучић ће се сутра одвојено састати са председником Европског савета Шарлом Мишелом, председницом Европске комисије Урсулом фон дер Лајен и шефом европске дипломатије Жозепом Борелом. Такође, разговараће и са европским комесаром за проширење Оливером Вархејијем и известиоцем Европског парламента за Србију Владимиром Билчиком.

Милена Максимовић