Завршени избори у Албанији, гласао и премијер Косова

Тирана, фото: В. Ћуп, ГрачаницаОнлајн

<font size="2"><em>Тирана, фото: В. Ћуп, ГрачаницаОнлајн</em></font><hr />

У Албанији су одржани осми по реду парламентарни избори у последњих 29 година. Преко три милиона грађана са бирачким правом,

У Албанији су одржани осми по реду парламентарни избори у последњих 29 година. Преко три милиона грађана са бирачким правом, бирали су посланике који ће их представљати у наредне четири године у албанском парламенту.

Чак 1841 кандидат из 13 политичких партија, коалиција или незавинсних кандидата, надметало се за 140 места у парламенту, међу којима 40 % жена. Новина на овогодишњим изборима је да постоји могућност електронског гласања, што ранијих година није био случај. За разлику од косовских избора, у Албанији особе заражене корона вирусом нису могле да гласају због како је речено, “немогућности физичке присутности на бирачком месту”.

Главни кандидати на овогодишњим изборима су Социјалистичка партија досадашњег премијера Едија Раме, затим Демократска партија Љуљзима Баше и Покрет социјалиста за интеграције председника Иљира Мете

Огранак Покрета Самоопредељење, чији је председник косовски премијер Аљбин Курти, на парламентарним изборима у Албанији има три кандидата.

„Дан избора је дан демократије. Позивам све грађане Албаније да поштују домовину гласањем и доношењем најбољег избора. Дан је леп, недеља, сунчан, какав очекујем да ће бити до вечери. Желим лепе дане и просперитет Албанији и свакој особи која попут мене има албански пасош “, изјавио је Курти након гласања у Тирани.

U ktheva në Kosovë, por paradite isha në Shqipëri për të votuar. Demokracia është sistemi që shqiptarët gjithnjë kanë dashur, dhe votimi është detyrë qytetare për ata që e duan demokracinë.

Posted by Albin Kurti on Sunday, April 25, 2021

Известилац за Косово у Европском парламенту Виола фон Крамон и бивши специјални изасланик за Косово Ричард Гренел реаговали су данас поводом гласања косовског премијера у Албанији

Фон Крамон каже да је за њу неприхватљив овакав Куртијев потез.

„Не разумем шта је све ово. Са једне стране, сви се на Косову жале на мешање из Србије или од самог председника Александра Вучића, али са друге стране, овде премијер Косова такође гласа у суседној земљи. Неприхватљиво. Барем за мене”, написала је фон Крамон на тwитер налогу.

“Међународна заједница би требала да буде скептична према мотивима Аљбина Куртија. То говори свету много о Курију”, написао је такође на свом тwитер налогу амерички дипломата Ричард Гренел.

Незадовољство због Куртијевог одласка у Тирану изразиле су и опозиционе партије на Косову, међу којима и Демократска парија Косова (ПДК).

„Уместо да се бави животима грађана Косова, одлучио је да предност да изборима у Албанији“, истакао је председник ПДК, Енвер Хоџај.

Такође, бивши министар здравља у влади Косова Арменд Земај из Демократског савеза Косова, критиковао је косовског премијера:

“Аљбин Курти као ној, главу има има на Косову, док реп држи у Албанији”, изјавио је Земај, а преносе медији на албанском.

Аљбин Курти је, како преноси приштинска Газета експрес, одговорио на све критике, рекавши да се након гласања одмах вратио на Косово.

Бирачка места у Албанији су затворна у 19 часова, а до 17 часова излазност албанских грађана била је 43,56%.

Ана Марковић