Грачаница: Вечерас премијера представе „Улога моје породице у светској револуцији“

У Грачаници ће вечерас, у 19:00 часова, премијерно бити изведена представа „Улога моје породице у светској револуцији“, по тексту Боре Ћосића,

У Грачаници ће вечерас, у 19:00 часова, премијерно бити изведена представа „Улога моје породице у светској револуцији“, по тексту Боре Ћосића, у режији Ивана Вуковића. Комад је рађен у копродукцији Народног позоришта Приштина и Крушевачког позоришта, а глумци нестрпљиво чекају премијеру.

Иако је представа имала своју премијеру у Крушевцу, ноћас ће по први пут бити представљена публици у Грачаници, истакао је на данашњој конференцији за медије директор Народног позоришта Приштина Предраг Радоњић.

“Морам да истакнем своје задовољство што смо овај комад реализовали управо са Крушевачким позориштем са којим намеравамо да и у будућности радимо на више заједничких пројеката, вероватно ћемо већ за Видовдан успоставити неку врсту културне сарадње”, казао је Радоњић и најавио четири премијерна извођења у мају месецу.

Директор Крушевачког позоришта Бранислав Недић истиче да ће се сарадња наставити.

“Задовољство је бити у Грачаници и задовољство је када се сарадња два значајна српска позоришта на овај начин реализује кроз једну овакву представу”, рекао је Недић.

Редитељ Иван Вуковић са нестрпљењем чека премијеру у Грачаници и види реакцију публике.

“Ја се стварно надам да ћете уживати у представи. Ми смо дали све од себе и јако нам је био леп рад. Најважније нам је да публика добије нешто од онога што смо створили. Роман је диван и мени је он некако увек актуелан. Имамо неких 40 сцена које играмо у сат и 20 минута и глумци су, ја осећам, у једном невероватном темпу и то прави један прави ритам”, рекао је Вуковић.

Глумци, Јелна Орловић која у представи игра дете и Бојан Вељовић, који има улогу оца, истичу да су уживали у сарадњи.

“Јесте главна улога, али ја морам да кажем да кроз сам процес ове представе ја то нисам тако схватила. Јер да није било ансамбла око мене, односно моје породице са све капетаном Вацовићем и комшиницом Даросавом не би то изгледало како ће изгледати вечерас”, истакла је Јелена Орловић.

“Што се тиче сарадње са Приштинским позориштем апослутно ниједног тренутка нисам имао утисак да се ради о нека два позоришта. То су наше колеге које ми познајемо и нажалост времена су таква да је мука што се не познајемо више”, рекао је глумац Крушевачког позоришта Бојан Вељовић.

У представи ,поред Јелене и Бојана, играју и Никола Ракић, Биљана Николић, Марија Гашић, Небојша Вранић, Александра Цуцић и Милена Јакшић.

За сценографију је задужена Марија Калабић, драматизацију Јелена Мијовић, драматургију Јован Ристић, композитори су Ирена Поповић и Никола Драговић, док је костиме радила Ивана Младеновић.

Цена карте је 250 динара, а део прихода од улазница биће уплаћено за лечење шестогодишње Магдалене Недељковић из Косовске Митровице.

Милена Максимовић