Нови косовски преговарачки тим?

Аљбин Курти, Фото В. ЋУП; ГрачаницаОнлајн

Аљбин Курти, Фото В. ЋУП; ГрачаницаОнлајн

У Бриселу се припрема терен за наставак дијалога Београда и Приштине, а косовски премијер Аљбин Курти делује заузето, и то изборима у Албанији.

У Бриселу се припрема терен за наставак дијалога Београда и Приштине, а косовски премијер Аљбин Курти делује заузето, и то изборима у Албанији. У медијима се увелико прича да се Курти ипак спрема за дијалог, а да је за главне преговараче ангажовао Ветона Суроиа и Бљерим Шаљу, који су широј јавности познати по преговорима у Рамбујеу.

Док председник Србије Александар Вучић увелико обавља разговоре са високим представницима Европске уније у Бриселу, косовски премијер Аљбин Курти се бави изборима, и то ни мање-ни више него у Албанији.

Директор Института за афирмацију међуетничких односа Фатмир Шехоли и аналитичар из Приштине Дритон Тафалари тврде да Курти не поступа онако како би требало.

„Рекао бих да то не би требало да се деси, обзиром да се даје могућност било коме да после исто тако из неке државе дође и каже, ако сте ви гласали у некој држави, онда можемо и ми. И у том смислу мислим да у свакој држави треба да гласају грђани који живе тамо, и који се баве својим животом у тим државама“, рекао је Шехоли.

„Косово има доста проблема, почевши од пандемије, економских, политичких проблема. Аљбин Курти уместо што је отишао у Албанију требало би да се концентрише на проблеме на Косову“, рекао је Тафалари.

Ветон Сурои, фото: Н. Милосављевић, ГрачаницаОнлајн

Аљбин Курти је последњих месеци био врло јасан када је дијалог у питању. Међутим, да ли је састављање искусног преговарачког тима, а спекулише се да су у тиму Ветон Сурои и Бљерим Шаља познати још од преговора у Рамбујеу, показатељ да се предомислио?

„Веома је битно, апсолутно, што ће се у дијалогу наћи два човека која су од 1999. године у овим процедуралним концептима везано за дијалог са Србијом, а то су Ветон Сурои и Бљерим Шаља, људи који долазе из миљеа углавном цивилног сектора, али који су дали велики допринос у ранијим годинама везано за дијлог, и сматрам да ће дати велики допринос тиме“, сматра Шехоли.

Тафалари сматра да поред интелектуалаца, преговарачки тим треба да се састоји и од опозиције.

„Да, треба да се укључују интелектуалци, али оно што је потребније је да се укључи и опозиција, пошто се мање више ради о томе да се очекује да се дијалог са Србијом врло брзо заврши, мислим да ће без подршке опозиције бити веома тешко, или неће бити одрживог споразума“, истиче Тафалари.

Када је дијлог у питању ставови Београда и Приштине су дијаметрални. Косово тражи признање, а Србија постизање споразума о нормализацији односа.

„Ја не верујем да ће моћи да дође до неког споразума, ако се наставе само рарзговори ове две стране, то ће трајати деценијама. По мом мишљењу треба Вашингтон да предложи неко решење и да каже, ово је решење и тачка, мање више то што се десило у Рамбујеу, тамо да су оставили Косово и Србију да преговарају никада не би дошло до тог споразума“, додао је Тафалари.

Последњи разговори између Београда и Приштине у Бриселу одржани су септембра месеца прошле године, након чега је уследио веома турбулентан период на Косову, од хапшења бивших лидера ОВК, до целокупне промене власти. Наставак преговора се ближи, али је из ове перспективе свеобухватни споразум о нормализацији врло далеко.

Милена Максимовић