У Грачаници су данас подељене „поруке мира“ – Насиље није решење

фото: М. МАКСИМОВИЋ, ГрачаницаОнлајн

Представници цивилног сектора делили су данас Грачаницом „поруке мира“, чиме су желели да омладини из свих заједница поруче да „насиље никада није решење“.

Након напада тројице Албанаца на деветнаестогодишњег Луку Димитријевића, у Грачаници се одржавају перформанси којима се поручује да је безбедносна ситуација у овој локалној самоуправи лоша, и да је потребно поправити је.

Данашњим перформансом послате су „поруке мира“, како би се смириле тензије које су се подигле након напада на Луку Димитријевића, истакао Рајко Јовановић испред невладине организације „Комуникација за развој друштва“.

„Мени је изузетно драго што последњих година из српских средина на Косову није учињен неки велики напад који је био мотивисан етничком основом. Желимо да овим перформансом, овим порукама, апелујемо на омладину да, иако се дешавају овакве ствари, морамо да останемо мирни и будемо толерантни, и да никако не прибегавамо насиљу. На овај начин желели смо су да поручимо да насиље никада није решење“, рекао је Јовановић.

Његов колега Александар Велић истиче да су данашње поруке веома битне, првенствено за људе који овде живе.

фото: М. МАКСИМОВИЋ, ГрачаницаОнлајн

„Ово је још једна у низу тих акција којом покушавамо да скренемо пажњу на то, колико нам то полази за руком показаће време, али се надамо да ћемо можда успети да утичемо и на наше политичке представнике у институцијама да покрену овако важна питања тамо где треба и да у неком наредном периоду ово место постане безбедније за све младе људе који овде живе овде“, поручио је Велић.

Са перформансима ће се, како истичу представници цивилног сектора, наставити и у будућем периоду.

Подсетимо, 13. априла нешто после 21:00 час Лука Димитријевић нападнут је у Грачаници од стране Тројице Албанаца који су му, према речима сведока, говорили да је пролазио њиховом земљом. Нападачи су након саслушања пуштени, а командир полицијске станице у Грачаници Братислав Трајковић изјавио је сутрадан да је у питању био неспоразум.

Тада је група људи почела да се окупља испред полицијске станице у Грачаници како би исказала незадовољство поводом настале ситуације, али и затражила смену командира и руководства. Након што је Лукин отац, Дејан Димитријевић, више пута кажњаван због протеста, „побуна“ се наставља у виду перформанаса који се свакодневно организују преко пута станице полиције.

Милена Максимовић