“Нон-пејпер” – од признања Косова до попуњавања празнине

фото: В. Ћуп, ГрачаницаОнлајн

<font size="2"><em>фото: В. Ћуп, ГрачаницаОнлајн</em></font><hr />

Још се страсти у Приштини нису смириле након помињања документа о промени граница на Балкану, већ се прича о новом такозваном „нон-пејперу“,

Још се страсти у Приштини нису смириле након помињања документа о промени граница на Балкану, већ се прича о новом такозваном „нон-пејперу“, и то о наводном документу који су Немачка и Француска саставиле како би се олакшао пут ка дијалогу Београда и Приштине. Амбасаде двеју земаља у Приштини негирају да такав документ постоји. С друге стране председник Србије Александар Вучић истиче да сумња на једну особу.

Приштински лист Коха, објавио је данас документ чију аутентичност није потврдио, али за који истиче да је заједничка иницијатива Немачке и Француске како би се пут ка дијалогу Београда и Приштине олакшао. Неке од тачака наводног документа су да ће СПЦ имати посебан статус, да ће постојати аутономна областа Северно Косово, а да ће коначан договор бити постигнут до краја 2022. године.

Новинар и књижевник Живојин Ракочевић истиче да је “претенциозно говорити да је процурио папир који договарају Француска и Немачка”.

“Ово личи на неки угодни разговор нижих дипломата по неким амбасадама, који деценијама распредају косовске приче, а у суштини не раде ништа. Наша слобода и наша безбедност 20 година је на историјском минимуму и она мора бити релевантна за све преговараче. Ово што се говори са папирама, са свим тим предлозима је просто попуњавање празнине, јер ништа се не дешава, простор иде уназад у демократском капацитету, тоталитаризам расте и не можете очекивати да ће доћи до било каквог договора”, казао је Ракочевић.

Немачка и Француска амбасада на Косову негирале су постојање такозваног “нон-пејпера”.

“Француска и Немачка нису извор такозваног француско-немачког ’нон пејпера’ објављеног данас у Коха Диторе. У потпуности подржавамо посредовање Европске уније и поздрављамо напоре које је у том правцу уложио специјални представник задужен за дијалог Београда и Приштине Мирослав Лајчак“, наводи се у објави Француске амбасаде на Твитеру.

„Такозвани ’немачко-француски нон-пепер’ у издању Коха Диторе је лажна вест! Можда постоји папир, али сигурно није немачко-француски. Наша пуна подршка је дијалогу који предводи ЕУ, а којег води ЕУСР Мирослав Лајчак, како је немачки министар спољних послова Мас поновио прошлог четвртка у Приштини“, написао је немачки амбасадор Јорн Роде.

Председник Србије Александар Вучић каже да је “нон-пејпер” саставио неко паметнији и лукавији од њега, али и да сумња на једну жену.

“Реч је о фантастично паметној жени, јер то нико други није могао да састави, нити да направи“, изјавио је Вучић.

Он је рекао да је ноћас у 1:30 по повратку из Брисела читао „нон-пејпер“.

„Има ствари које би се свиђале Србима, а онда и једна ствар, да се призна независност Косова, која је много лоша за Србе“, казао је Вучић.

Посебно ју чудно, да када се говори о виртуленом папиру, нема Сједињених Америчких Држава које су врло усредсређене на дијалог Београда и Приштине.

„Овај простор просто воли да мисли да се велика Француска и велика Нмачка специфично баве општином Зубин Поток и селима у Зубином Потоку и да они то раде ван америчког утицаја, па да ћемо ми добити велики папир у ком ће се све решити. Ништа се не може решити на тај начин, велике силе немају претерано интересовања за овај простор, неће бити коначног договора сигурно 2021. године. Основа овог папира је заправо да се обнови идеја да разговарају две државе, што је потпуно бесмислено, Косова и Србија нису две државе”, додао је Ракочевић.

Док је постојање папира који ће решити питање Београда и Приштине још у ваздуху, у Бриселу се ових дана говори о неким “реалнијим стварима”, а премијер Косова Аљбин Курти је уочи свог одласка у седиште Европске уније већ обавио консултације са америчким амбасадором Филипом Коснетом и специјалним представником Стејт департмента за Западни Балкан Метјуом Палмером.

Милена Максимовић