Обележен Национални дан несталих лица на Косову, судбина 1.639 особа и даље непозната

фото: ГрачаницаОнлајн

<font size="2"><em>фото: ГрачаницаОнлајн</em></font><hr />

Поводом Националног дана несталих лица на Косову, на главном тргу у Приштини постављен је плакат са бројем 1.639, колико се и особа на Косову

Поводом Националног дана несталих лица на Косову, на главном тргу у Приштини постављен је плакат са бројем 1.639, колико се и особа на Косову води као нестало од сукоба 1999. године. Претходно су чланови породица несталих лица и представници Ресурсног центра положили цвеће на споменик посвећен несталима, а који се налази на платоу испред Скупштине Косова.

Координатор Удружења породица киднапованих и несталих Срба са Косова Негован Маврић очекује да ће се коначно питање несталих лица наћи на столу у Бриселу.

„Ми се данас овде, сви заједно, соледаришемо како би смо ову нашу судбину, ово наше трагање, нашу муку, поделили. Надамо се да ће се овај наш процес, наша туга, расветлити и да ће већ једном нестали бити тема дијалога Београда и Приштине“, рекао је Маврић.

Није много урађено када су у питању нестала лица, тврди и Бајрам Ћеркинај из Ресурсног центра за нестала лица.

„Влада би, поред расветљавања судбине киднапованих и несталих, требало да брине и о њиховим породицама и потомцима, тако да би требало више да отвори очи“, истакао је Ћеркинај.

Поводом Националног дана несталих лица на Косову на споменик посвећен несталим особама цвеће су положили и председница Косова Вјоса Османи, премијер Аљбин Курти, председник скупштине Гљаук Коњуфца, али и многи други политичари.

„Делимо терет, делимо отворену рану, делимо бол и можете бити сигурни да ће се ваш глас чути свуда, да ће наш примарни циљ бити расветљавање судбине несталих“, рекла ја Османијева.

„Морамо се окупити и захтевати одговорност од Србије, због наше будућности и наше историје, а то можемо урадити тако што ћемо бити одговорни у институцијама и на свакој функцији коју заузмемо“, навео је Курти, који није желео да одговори на питање новинара да ли ће се питање несталих наћи на преговарачком столу у Бриселу.

Поводом Националног дана несталих лица огласила се и мисија ЕУЛЕX на Косову.

„Где бисте сакрили књигу ако не желите да је неко пронађе, у библиотеци. То су учинили и починиоци, сакрили су тела на гробљима како би отежали потрагу за несталим људима и сакрили доказе о злочинима“, наводи се у објави ЕУЛЕX-а на Твитеру.

Из Ресурсног центра за нестала лица позивају грађане Косова да вечерас у 20:00 часова угасе светла на пет минута у знак соидарности са породицама несталих лица.

Милена Максимовић