Шеф Мисије ОЕБС-а у Србији посетио Удружење новинара Србије

Јан Брату, фото: Н. Милосављевић, ГрачаницаОнлајн

<font size="2"><em>Јан Брату, фото: Н. Милосављевић, ГрачаницаОнлајн</em></font><hr />

Нови шеф Мисије ОЕБС-а у Србији, норвешки дипломата Јан Брату, посетио је у понедељак Удружење новинара Србије

Нови шеф Мисије ОЕБС-а у Србији, норвешки дипломата Јан Брату, посетио је у понедељак Удружење новинара Србије и са председником Владимиром Радомировићем разговарао о медијској ситуацији у земљи и активностима ОЕБС-а у области заштите новинара, саопштено је из УНС-а.

Брату је изразио задовољство што је Удружење новинара остало у Радној групи за безбедност и заштиту новинара и додао да је важно да се о проблемима у вези са безбедношћу новинара разговара са представницима власти. Он је похвалио истраживање новинарке Јелене Петковић о убијеним и отетим новинарима на Косову и Метохији, које је објавио УНС, као и ангажовање Удружења да у сарадњи са другим новинарским удружењима из Београда и Приштине о тим злочинима буде обавештена Европска федерација новинара.

Брату је нагласио да ће Мисија ОЕБС-а пружити помоћ Влади Србије у припреми измена Закона о јавном информисању и медијима и рекао да је најважније да тај процес буде транспарентан и инклузиван.

Радомировић је изразио забринутост због најаве министарке културе и информисања Маје Гојковић да законом треба дефинисати појам новинара и додао да би покушај да држава одређује ко је новинар представљао угрожавање слободе медија и новинарског посла.

Са Братуом су у посети Удружењу новинара били и заменица шефа мисије Сара Груен, шеф кабинета Ђовани Габаси и Сања Станковић из медијског одељења Мисије ОЕБС-а.