„Грачаница пример поштовања културне различитости“

фото: Наша Грачаница

Пригодном манифестацијом и ликовном колонијом у Грачаници је данас са закашњењем, али уз поштовање епидемиолошких мера, обележен Дан Рома. Са обележавања, којем је присуствовао и амбасадор ОЕБС-а Мајкл Девемпорт, поручено је да је општина Грачаница отворена за све заједнице и да ће наставити да поштује различитости и равномерно улаже у све друштвене сфере, наводи се на сајту Наша Грачаница.

Дан Рома традиционално се у целом свету прославља 8. априла али је ове године због погоршане епидемиолошке ситуације одложен за данас. Амбасадора ОЕБС-а Мајкла Девемпорта најпре је у згради општине примио председник Срђан Поповић који се амбасаодру ОЕБС-а захвалио на доприносу који ова мисија пружа општини Грачаница.

Поповић је казао да ће општина наставити да унапређује сарадњу са мисијом ОЕБС-а у циљу побољшања живота свих зеједница на територији општине Грачаница.

Након пријема код председника општине амбасаодр Девемпорт отворио је манифестацију и ликовну колонију поводом Дана Рома на платоу испред зграде општине. Он се општини Грачаница захвалио на идеји да овај пројекат раализује у циљу унапређења ромске заједнице кроз културу.

„Заиста је сјајно видети ове праве уметнике. Заједница косовских Рома и даље је једна од најугроженијих на Косову и ОЕБС заједно са својим партнерима ради на унапређењу њиховог положаја. Ово наравно укључује и могућности за њихово образовање, стамбено збрињавање и запошљавање као и учешће у одлучивању у оквиру заједнице. Говорили су ми о сјајним доприносима ромске заједнице у општини Грачаница а посебно о талентованом брату и сестри из Лепине који раде на својим уметничким делима“, казао је амбасадор ОЕБС-а Мајлк Девенпорт.

Заменик министра за заједнице и повратак Газмен Салијевић захвалио се општини Грачаница и свима који пружају свој допринос у унапређењу ромске заједнице.

„Ја често говорим да је култура темељ једне заједнице и да ромска заједница даје снажан допринос у мултикултуралном погледу на Косову. У име министарства за заједнице и повратак и министра Гоана Ракића желим да поручим да ћемо наставити да пружамо пуну подршку интеграцији и суживоту Рома не само у Грачаници него на целој територији Косова посебно када је реч о очувању ромске традиције и културе“, рекао је Салијевић.

У име општине Грачаница присутнима се обратио саветник председника општине Грачаница за заједнице Саша Данић који је казао да је ово изузетан догађај са којег се шаље порука толеранције и поштовања различитости.

„Поносан сам на чињеницу што је општина Грачаница домаћин оваквог догађаја и срећан сам што промовишемо културу наших заједница и културу разноликости нашег друштва кроз уметност, кроз талентоване младе људе који су будућност наших заједница и нашег друштва. Данас Грачаница отвореног срца шаље лепу и јасну поруку, поруку толеранције сарадње, културне размене, поруку креативности и талента, поруку љубави према култури и уметничком стваралаштву. Данас шаљемо и поруку захвалности мисији ОЕБС-а на Косову која је уградила себе и своју организацију у богати културни мозаик наше мале заједнице. Културни мозаик Грачанице то је у ствари складни суживот свих заједница. Он предстваља најчвршћи темељ, темељ на коме желимо да градимо наш заједнички дом, складну Грачаницу, Грачаницу богатих културних различитости .Надамо се да ћемо унапређивати нашу сарадњу на општу корист“, рекао је Данић.

Наша Грачаница