„Нон-пејпер опипава пулс уочи дијалога“

Фото В. ЋУП; ГрачаницаОнлајн

Приштина за такозвани „нон-пејпер“ оптужује Србију, с друге стране из Београда тврде да приштинске власти на тај начин желе да прикрију правог аутора. Познаваоци политичких прилика на Косову истичу да је посреди „опипавање пулса“ уочи наставка дијалога у Бриселу, а питање „од милион долара“ је да ли ће наставка преговора и бити, с обзиром да је премијер Косова Аљбин Курти изјавио да се неће одазвати на позив за сусрет са представницима Београда 11. маја.

Јавност у Приштини и Београду уздрмао је још један „нон-пејпер“. Овога пута се питање Косова и Метохије нашло као главно, а у такозваном документу има и решења за дугогодишњи проблем који две стране, Београд и Приштина, покушавају да реше.

Познаваоци политичких прилика на Косову сагласни су да је „нон-пејпер“ стари начин да се уочи наставка дијалога „опипа пулс“ двеју страна.

„Читао сам оба нон-пејпера и оно што је евидентно је да то није написао неки дипломата, да не кажем да га је писао неки аматер, јер то дипломате нису писале. Чим је почело да се прича о дијалогу, о могућности за неки споразум, онда се очекивало и да ћемо имати овакве нон-пејпере који многима служе да се испита колика је спремност да се те теме прихвате“, казао је некадашњи саветник Хашима Тачија, а сада директор портала Демокрациа.цом Ардиан Арифај

„Мислим да је једна од идеја да се опипа пулс, да се види где стоје актери тог дијалога. Вучићев став је поприлично јасан, значи `много тога је добро, али Косово не признајемо`“, сматра главни и одговони уредник АТВ-а Љеарт Хоџа.

По мишљењу председника Србије Александра Вучића документ је писала жена, и то лукавија од њега. За косовску председницу Вјосу Османи, извор свих „нон-пејпера“ је Србија. Премијер Косова Аљбин Курти истиче да је најбољи одговор „без коментара“.

„Ако прича о некој лукавости, то је због тога што можда постоји шанса да већина тих захтева Србије и српског становништва на Косову будe упакованo унутар косовског устава и нашег уставног и законског уређења. Ако имамо то што од прилике СПЦ тражи, ако имамо то што би отприлике требало да буде исто као ЗСО, само упаковано унутар косовског устава, мислим да би то могао да буде тај лукави аспект целог тог документа“, мишљења је Хоџа.

Чудно или не, међу ауторима нон-пејпера нема Сједињених Америчких Држава, ни Русије. А земље које су назначене као аутори, негирaле су да су документ оне састављале. И Хоџа и Арифај сагласни су да се на Балкану не може постићи ниједан споразум без уплитања САД-а.

„Сумњам да се нешто може учинити, да дође до неког коначног решења без неке сагласности САД и Русије. По мишљењу неких аналитичара, Француска посебно жури за неким решењем, јер је ова година тамо изборна, истовремено изборна година је у Немачкој, с тим што знамо да Ангела Меркел одлази са власти“, истиче Хоџа.

„До сада није постигнут ниједан договор на Балкану ако и САД нису биле присутне и нису имале улогу у том процесу. Једино са Квинтом (САД, Немачка, Француска, Велика Британија и Италија), једино са њима можемо да постигнемо неки споразум“, додао је Арифај.

Постоје две могућности, да такозвани „непостојаћи документ“ зближи или удаљи Београд и Приштину од преговарачког стола. Друга могућност је реалнија, јер су се у међувремену и две стране изјасниле, премијер Косова Аљбин Курти присуствоваће радној вечери, или ручку, у Бриселу средином маја, где ће како је казао, бити и остали лидери Западног Балкана, а српски председник Александар Вучић ће 11. маја, уколико дијалога не буде, „радити нешто добро на другом месту“.

Милена Максимовић