Чланови Управе УНС-а: Колективно учлањење удар на самосталност УНС-а

Удружење новинара Србије

Више од стотину новинара и медијских радника последњих дана поднело је захтеве за чланство у Удружење новинара Србије и то колективним пријавама

Више од стотину новинара и медијских радника последњих дана поднело је захтеве за чланство у Удружење новинара Србије и то колективним пријавама из неколико редакција, саопштило је данас 11 чланова Управе УНС-а, поводом чега моле колеге да се, како су рекли, одупру притисцима.

„Према нашим сазнањима, реч је о телевизијама из Крушевца, Параћина, Трстеника, Врања и Аранђеловца, одакле је у једном дану стигло више од 60 пријава. Само неколико дана раније, како сазнајемо, из фирме Тачно доо из Београда, стигло је више од 40 захтева за учлањење у УНС, а у нишкој ТВ Зона је припремљена документација за још једно масовно приступање највећем новинарском удружењу“, тврде чланови Управе УНС-а, уз констатацију да би то био идеалан сценарио за удружење и новинарску заједницу, да се све не дешава уочи избора у УНС-у, који су заказани за 29. мај.

„Имамо разлога да сумњамо да је све ово производ договора још увек актуелног председника УНС-а и челника удружења ПРОУНС, након разговора који се иза затворених врата одвијао у петак, 23. априла, у Прес центру Удружења новинара Србије. Како УНС званично има два кандидата за председника, сумњамо да је циљ да се у изборни процес у највећем српском новинарском удружењу, по директиви власника наведених медија, масовно укључе чланови другог удружења, како би актуелни председник са сарадницима добио још један мандат“, пише у саопштењу, у којем се још наводи да је због оваквог поступка УНС изложен удару на принципе на којима почива слободно ноинарско удруживање.

„Учланињивање читавих редакција по директиви, у кратком периоду, пред изборну скупштину, потпуно је неприхватљиво, представља кршење основних демократских принципа и није забележено у досадашњој медијској пракси, чак ни у тоталитарним системима, па ни у нашем бившем самоуправном социјализму. Удружење ПРОУНС очито и у нашем УНС-у жели да примени незапамћену праксу када је у једном дану настало колективним учлањењем 500 медијских радника. Питамо – колико ће УНС коштати овакви дилови и ко ће то платити?“, закључује се у саопштењу чланова Управе УНС-а, који су изразили забринутост због „ове врсте притиска и тоталитаризма који би довели до гашења изворног УНС-а и маргинализовања дугогодишњих чланова“.

Уз позив колегиницама и колегама да се одупру, како се наводи, притисцима и удару на самосталност УНС-а, саопштење су потписали: Будимир Ничић, потпредседник УНС-а и члан Управе (контакт имејл budimirnicic@gmail.com); Слободан Ћирић, члан Управе УНС (контакт телефон 064 461 34 27); Оливера Милошевић, члан Управе УНС; Јелена Петковић, члан Управе УНС; Јованка Станојевић, члан Управе УНС; Јелена Спасић, члан Управе УНС; Зорица Ђоковић, члан Управе УНС; Едиб Хонић, члан Управе УНС; Живојин Ракочевић, члан Управе УНС; Новка Илић, члан Управе УНС и Драгољуб Јанојлић, члан Управе УНС.