Kurti u Briselu: Nastavak dijaloga moguć u junu

Аљбин Курти, Фото В. ЋУП; ГрачаницаОнлајн

Аљбин Курти, Фото В. ЋУП; ГрачаницаОнлајн

Kosovski premijer Aljbin Kurti koji boravi u radnoj poseti Briselu izjavio je da očekuje da će dijalog biti nastavljen u junu,

Kosovski premijer Aljbin Kurti koji boravi u radnoj poseti Briselu izjavio je da očekuje da će dijalog biti nastavljen u junu, te da će u Prištini uslediti pripreme, prenose mediji koji izveštavaju na albanskom jeziku. Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izrazio je spremnost za nastavak dijaloga.

Aljbin Kurti se tokom drugog dana boravka u Briselu sastao sa specijalnim predstavnikom Evropske unije za spoljne poslove Žozepom Boreljom i generalnim sekretarom NATO-a Jensom Stoltenbergom.

Specijalni predstavnik EU za spoljne poslove Žozep Borelj izjavio je da nije određen tačan datum za sastanak Kurtija i Vučića, ali da su se složili da nastave proces i da do susreta dođe pre kraja juna.

“Mi imamo na umu precizan vremenski okvir, i složili smo se da će do susreta doći pre kraja juna. Evropski put Kosova podrazumeva dijalog, nema drugog načina, druga alternativa ne postoji. Postizanje sporazuma o normalizaciji odnosa između Kosova i Srbije je jedini način za zauzimanje evropske perspektive. Zbog toga sam ohrabrio Kurtija da se uključi u ovo pitanje“, rekao je Borelj.

„U junu negde možemo da započnemo sledeće poglavlje dijaloga“, rekao je Kurti nakon sastanka sa Boreljom, i istakao da će u Prištini uslediti pripreme za dijalog.

„Moramo da imamo više informacija i dokumenata o postignutim sporazumima kako bismo se pripremili. Istovremeno, tokom maja meseca, sastaćemo se sa opozicionim strankama na Kosovu i vodićemo dijalog o principima i dobro ćemo se pripremiti, jer ne želimo da pogrešimo“, dodao je Kurti.

Za Kurtija je „non-pejper“ sličan naučno-fantastičnim filmovima, dok je Borelj istakao da su „nepostojeći papiri“ u modi.

„Ne verujem u rešenja gde se na region gleda samo kao na geografiju i demografiju, bez sigurnosti, bez ekonomije, bez građana. Meni ove mape izgledaju kao lažne satelitske slike ili kao scenario za filmove naučne fantastike u kojima vanzemaljci žele da napadnu Zemlju. Nisam im pridavao nikakav značaj. Možda su to pretnje, samo ne znam od koga i za šta pretnje“, rekao je Kurti.

„Non pejperi su izgleda u modi. Nadam se da sutra neće biti još jednog novog. Ne radim sa non pejperima, za mene se ti fantomski dokumenti ne postavljajuju kao pitanje. Žao mi je što cirkulišu i lažne vesti koje „non pejper“ pripisuju jednom od mojih službenika”, dodao je Borelj.

Premijer Kosova je sa generalnim sekretarom NATO Jensom Stoltenbergom razgovarao o članstvu Kosova u Severnoatlantskoj alijansi.

„NATO je najveći bezbednosni savez koji je svet ikada video i njegovo prisustvo na Kosovu je od suštinske važnosti za održavanje mira i bezbednosti“, napisao je Kurti nakon sastanka sa Stoltenbergom na Tviteru.

Stontelberg je naglasio da je dijalog jedini način da se postigne trajno političko rešenje.

„Poželeo sam dobrodošlicu Aljbinu Kurtiju sa kojim sa razgovarao o događajima na Kosovu i značaju koji KFOR ima za stabilnost na Zapadnom Balkanu. NATO podržava napore na ponovnom aktiviranju razgovora između Prištine i Beograda. Dijalog je jedini način da se postigne trajno političko rešenje“, napisao je Stoltenberg na Tviteru.

Vučić: Beograd otvoren za dijalog sa Prištinom

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je da je Beograd otvoren za dijalog sa Prištinom, a da je kompromis jedino rešenje.

Aleksandar Vučić je rekao da Beograd pažljivo analizira non-pejper o rešenju za KiM, ali da o detaljima ne može da govori.

„Komplikovano je sve to, ali ne bih sada o tome govorio, jer imam neke dodatne strahove koje ne bih da iznosim u javnost. Plašim se da je objavljivanje non-pejpera bila smišljena strategija u određenim krugovima koji su po pitanju KiM mnogo bliži stavovima Prištine, nego Beograda, u taktičkom smislu“, rekao je Vučić.

Milena Maksimović