Курти у Бриселу: Наставак дијалога могућ у јуну

Аљбин Курти, Фото В. ЋУП; ГрачаницаОнлајн

Косовски премијер Аљбин Курти који борави у радној посети Бриселу изјавио је да очекује да ће дијалог бити настављен у јуну, те да ће у Приштини уследити припреме, преносе медији који извештавају на албанском језику. Председник Србије Александар Вучић изразио је спремност за наставак дијалога.

Аљбин Курти се током другог дана боравка у Бриселу састао са специјалним представником Европске уније за спољне послове Жозепом Борељом и генералним секретаром НАТО-а Јенсом Столтенбергом.

Специјални представник ЕУ за спољне послове Жозеп Борељ изјавио је да није одређен тачан датум за састанак Куртија и Вучића, али да су се сложили да наставе процес и да до сусрета дође пре краја јуна.

“Ми имамо на уму прецизан временски оквир, и сложили смо се да ће до сусрета доћи пре краја јуна. Европски пут Косова подразумева дијалог, нема другог начина, друга алтернатива не постоји. Постизање споразума о нормализацији односа између Косова и Србије је једини начин за заузимање европске перспективе. Због тога сам охрабрио Куртија да се укључи у ово питање“, рекао је Борељ.

„У јуну негде можемо да започнемо следец́е поглавље дијалога“, рекао је Курти након састанка са Борељом, и истакао да ће у Приштини уследити припреме за дијалог.

„Морамо да имамо више информација и докумената о постигнутим споразумима како бисмо се припремили. Истовремено, током маја месеца, састац́емо се са опозиционим странкама на Косову и водиц́емо дијалог о принципима и добро ћемо се припремити, јер не желимо да погрешимо“, додао је Курти.

За Куртија је „нон-пејпер“ сличан научно-фантастичним филмовима, док је Борељ истакао да су „непостојећи папири“ у моди.

„Не верујем у решења где се на регион гледа само као на географију и демографију, без сигурности, без економије, без грађана. Мени ове мапе изгледају као лажне сателитске слике или као сценарио за филмове научне фантастике у којима ванземаљци желе да нападну Земљу. Нисам им придавао никакав значај. Можда су то претње, само не знам од кога и за шта претње“, рекао је Курти.

„Нон пејпери су изгледа у моди. Надам се да сутра неће бити још једног новог. Не радим са нон пејперима, за мене се ти фантомски документи не постављајују као питање. Жао ми је што циркулишу и лажне вести које „нон пејпер“ приписују једном од мојих службеника”, додао је Борељ.

Премијер Косова је са генералним секретаром НАТО Јенсом Столтенбергом разговарао о чланству Косова у Северноатлантској алијанси.

„НАТО је највећи безбедносни савез који је свет икада видео и његово присуство на Косову је од суштинске важности за одржавање мира и безбедности“, написао је Курти након састанка са Столтенбергом на Твитеру.

Стонтелберг је нагласио да је дијалог једини начин да се постигне трајно политичко решење.

„Пожелео сам добродошлицу Аљбину Куртију са којим са разговарао о догађајима на Косову и значају који КФОР има за стабилност на Западном Балкану. НАТО подржава напоре на поновном активирању разговора између Приштине и Београда. Дијалог је једини начин да се постигне трајно политичко решење“, написао је Столтенберг на Твитеру.

Вучић: Београд отворен за дијалог са Приштином

Председник Србије Александар Вучић изјавио је да је Београд отворен за дијалог са Приштином, а да је компромис једино решење.

Александар Вучић је рекао да Београд пажљиво анализира нон-пејпер о решењу за КиМ, али да о детаљима не може да говори.

„Компликовано је све то, али не бих сада о томе говорио, јер имам неке додатне страхове које не бих да износим у јавност. Плашим се да је објављивање нон-пејпера била смишљена стратегија у одређеним круговима који су по питању КиМ много ближи ставовима Приштине, него Београда, у тактичком смислу“, рекао је Вучић.

Милена Максимовић