Петар Петковић тражи од међународних мисија да заштите објекте СПЦ на Косову

фото: В. Ћуп, ГрачаницаОнлајн

<font size="2"><em>фото: В. Ћуп, ГрачаницаОнлајн</em></font><hr />

Директор Канцеларије за Косово и Метохију, др Петар Петковић, поводом предстојећег празника Васкрса, упутио је писмо међународним мисијама

Директор Канцеларије за Косово и Метохију, др Петар Петковић, поводом предстојећег празника Васкрса, упутио је писмо међународним мисијама које делују на територији Косова и Метохије у комe на њих апелује да током дана у којима православни верници обележавају највећи хришћански празник, посебно обрате пажњу на безбедност у српским срединама у покрајини, каже се у саопштењу достављеном медијима. Како се наводи у допису, од њих се очекује да делују превентивно и предузму адекватне мере из своје надлежности на заштити објеката Српске православне цркве и верника током Васкрса.

„Током предстојећег празника, на Велики четвртак, Велики петак, Велику Суботу, као и на сам дан Васкрса у недељу, православни верници традиционално одлазе у верске објекте у својим срединама. Сматрамо неопходним да током предстојећег великог празника Васкрса, као и током дана који му претходе, у српским срединама на Косову и Метохији безбедносну пажњу подигнете на виши ниво и предузмете адекватне мере на заштити српског становништва и објеката Српске православне цркве“, наводи се у писму које је директор Петковић упутио мисијама Унмик, Еулекс, ОЕБС и Канцеларији Европске уније на Косову и Метохији.

У допису Петковић посебно истиче забринутост због учесталих напада на објекте СПЦ и вернике на Косову и Метохији у претходном периоду и стога указује на неопходност предузимања и превентивних мера на њиховој заштити.