Општина Грачаница: Забрањено паљење гума уочи 1. маја, појачана контрола инспекције

фото: В. Ћуп, ГрачаницаОнлајн

<font size="2"><em>фото: В. Ћуп, ГрачаницаОнлајн</em></font><hr />

Поводом наступајућих првомајских празника, Одељење инспекције општине Грачаница обавештава јавност да је строго забрањено паљење гума

Поводом наступајућих првомајских празника, Одељење инспекције општине Грачаница обавештава јавност да је строго забрањено паљење гума и осталог отпада, те да ће свако ко не буде поштовао ову меру бити строго кажњен, каже се у саопштењу достављеном медијима. Из општине такође порулују да ће за време наступајућих празника бити појачана контрола инспекције.

„Апелујемо на грађане да се уочи првомајских празника суздрже од паљења гума, пластике и других материјала, због тога што у атмосферу одлази дим у ком се налазе бројне штетне материје опасне по животну средину и здравље грађана“, саопштено је из Одељења инспекције.

Како је истакнуто, додатни разлог да се грађани суздрже од обележавања Међународног празника рада (1. мај) на овај начин је и поштовање антиковид мера, односно забрана сваког вида већег окупљања.

Грађани који примете да се на одређеним локацијама припремају веће количине гума за паљење то могу да пријаве одељењу инспекције, додаје се у саопштењу.

Појачана контрола инспекције поводом наступајућих празника

Одељење инспекције општине Грачаница појачаће контролу поштовања антикиовид мера за време предстојећих првомајских и васкршњих празника, саопштено је из тог одељења.

Из Одељења инспекције истичу да васкршњи и првомајски празници традиционално представљају време окупљања и славља, али да актуелна епидемиолошка ситуација и даље изискује стрпљење, разумевање и одговорност.

Одељење инспекције апелује на грађане да се стриктно придржавају свих хигијенских и других препорука и мера, попут ношења маске, дезинфекције руку и слично.

На грађане и привредне субјекте се посебно апелује да поштују физичку дистанцу, меру ограниченог броја особа у објекту и не стварају веће гужве, јер се на тај начин смањује ризик а грађанима омогућава несметана куповина и коришћење услуга. Грађани се моле да се не окупљају у групама и да не роштиљају.

Истичи се да ће комунална и санитарна инспекција бити мобилна на терену, те да ће у сарадњи са полицијом обилазити сва места на територији локалне самоуправе (угоститељске објекте, паркове, међусеоске зоне и слично).

„За непоштовање ових мера биће изрицане мандатне казне на лицу места, како физичким тако и правним лицима“, истиче се у саопштењу инспекције.

На угоститељске објекте се апелује да се придржавају мера ограниченог броја гостију и поштовања радног времена, али и свих других прописаних мера.

Одељење инспекције грађанима честита предстојеће првомајске и васкршње празнике за жељом да их прославе у здрављу, радости и миру.