Харадинај: Ако не у УН и Нато, мора уједињење са Албанијом; Игор Поповић: Дубоко непоштовање према Србима

Рамуш Харадинај, Фото В. ЋУП; ГрачаницаОнлајн

<font size="2"><em>Фото В. ЋУП; ГрачаницаОнлајн: Рамуш Харадинај</em></font><hr />

После изјаве Рамуша Харадинаја да се Косово, како је рекао, мора ујединити са Албанијом уколико не постане чланица Уједињених нација и НАТО

После изјаве Рамуша Харадинаја да се Косово, како је рекао, мора ујединити са Албанијом уколико не постане чланица Уједињених нација и НАТО савеза, саопштењем се огласио помоћник директора Канцеларије за КиМ Игор Поповић, поручивши да албанска политичка елита у Приштини оваквим изјавама показује „дубоко непоштовање према грађанима српске националности“.

„Најновија претња Рамуша Харадинија уједињењем са Албанијом још једном је на видело изнела колико је дубоко непоштовање албанске политичке врхушке у Приштини према суграђанима српске националности. Претње те врсте, које увек између редова носе и наговештај насиља, Србији и Србима су овога пута упућене уочи највећег хришћанског празника Васкрса, када сви хришћани једни другима и својим комшијама друге вере упућују поруке мира и толеранције“, написао је Поповић у саопштењу достављеном медијима, поручивши да је КиМ саставни део Србије и да по српском Уставу и међународном праву, све несугласице могу да се реше само дијалогом.

„Хришћани су у данима васкршњих празника додатно толерантни и спремни да праштају, међутим нико не би смео да то злоупотребљава тако што ће се Србији и српском народу обраћати на дрзак и претећи начин. Позивам и овом приликом политичаре у Приштини да се окану претњи, и да покажу елементарну одговорност и према свим житељима Косова и Метохоје и према региону, тако што ће коначно прерасти ратоборну реторику с краја прошлог века, и показати да су, осим што су способни да непрестано праве проблеме, кадри и да проблеме решавају на мирољубив и цивилизован начин“, закључио је Поповић.

Подсећамо, јуче је приштински Репортери пренео изјаву Рамуша Харадинаја.

„Албанци никада нису били ближе безбедносној организацији, као што је НАТО. Албанија је у НАТО и ми смо блиски НАТО. Косово би такође требало о да буде у НАТО. Ако Косову не буде дозвољено да се придружи УН и чланство у НАТО морамо да се ујединимо са Албанијом“, рекао је бивши косовски премијер и председник Алијансе за будућност Косова.

А.Ћ.