Haradinaj: Ako ne u UN i Nato, mora ujedinjenje sa Albanijom; Igor Popović: Duboko nepoštovanje prema Srbima

Рамуш Харадинај, Фото В. ЋУП; ГрачаницаОнлајн

Фото В. ЋУП; ГрачаницаОнлајн: Рамуш Харадинај

Posle izjave Ramuša Haradinaja da se Kosovo, kako je rekao, mora ujediniti sa Albanijom ukoliko ne postane članica Ujedinjenih nacija i NATO

Posle izjave Ramuša Haradinaja da se Kosovo, kako je rekao, mora ujediniti sa Albanijom ukoliko ne postane članica Ujedinjenih nacija i NATO saveza, saopštenjem se oglasio pomoćnik direktora Kancelarije za KiM Igor Popović, poručivši da albanska politička elita u Prištini ovakvim izjavama pokazuje „duboko nepoštovanje prema građanima srpske nacionalnosti“.

„Najnovija pretnja Ramuša Haradinija ujedinjenjem sa Albanijom još jednom je na videlo iznela koliko je duboko nepoštovanje albanske političke vrhuške u Prištini prema sugrađanima srpske nacionalnosti. Pretnje te vrste, koje uvek između redova nose i nagoveštaj nasilja, Srbiji i Srbima su ovoga puta upućene uoči najvećeg hrišćanskog praznika Vaskrsa, kada svi hrišćani jedni drugima i svojim komšijama druge vere upućuju poruke mira i tolerancije“, napisao je Popović u saopštenju dostavljenom medijima, poručivši da je KiM sastavni deo Srbije i da po srpskom Ustavu i međunarodnom pravu, sve nesuglasice mogu da se reše samo dijalogom.

„Hrišćani su u danima vaskršnjih praznika dodatno tolerantni i spremni da praštaju, međutim niko ne bi smeo da to zloupotrebljava tako što će se Srbiji i srpskom narodu obraćati na drzak i preteći način. Pozivam i ovom prilikom političare u Prištini da se okanu pretnji, i da pokažu elementarnu odgovornost i prema svim žiteljima Kosova i Metohoje i prema regionu, tako što će konačno prerasti ratobornu retoriku s kraja prošlog veka, i pokazati da su, osim što su sposobni da neprestano prave probleme, kadri i da probleme rešavaju na miroljubiv i civilizovan način“, zaključio je Popović.

Podsećamo, juče je prištinski Reporteri preneo izjavu Ramuša Haradinaja.

„Albanci nikada nisu bili bliže bezbednosnoj organizaciji, kao što je NATO. Albanija je u NATO i mi smo bliski NATO. Kosovo bi takođe trebalo o da bude u NATO. Ako Kosovu ne bude dozvoljeno da se pridruži UN i članstvo u NATO moramo da se ujedinimo sa Albanijom“, rekao je bivši kosovski premijer i predsednik Alijanse za budućnost Kosova.

A.Ć.