Грачаница: Празник са породицом Стојковић, „живите сваки дан као да је Васкрс“

фото: В. Ћуп, ГрачаницаОнлајн

<font size="2"><em>фото: В. Ћуп, ГрачаницаОнлајн</em></font><hr />

Како је обичај да се за Васкрс иде у госте, или се гости дочекују, тако је и екипа Грачаница онлајн посетил породицу Стојковић у Грачаници.

Како је обичај да се за Васкрс иде у госте, или се гости дочекују, тако је и екипа Грачаница онлајн посетил породицу Стојковић у Грачаници. Ова четворочлана породица најрадоснији празник прославља у свом дому, чекајући да их обиђу најближи. За већи круг пријатеља причекаће наредну годину, када ће се, како се надају, и ситуација са корона вирусом стабилизовати.

За млади брачни пар Стојковић, Валентину и Ивана, њихове синове Страхињу и Андрију, данашњи дан је посебно радостан, прослављају га на традиционалан начин, онако како су некада чинили њихови старији чланови породице.

„Данас можемо само да будемо срећни, јер прослављамо најважнији хришћански празник, где је Исус Христос васкрсао и победио смрт. Овај празник иначе у хришћанском свету представља један врло битан празник и мислим да се широм света прославља у радости. Када се ујутру пробудимо, са укућанима и најближом фамилијом прво поломимо васкршње јаје, затим идемо до манастира где запалимо свећу и помолимо се Богу, и доћекујемо госте у свом дому“, каже нам глава породице Иван Стојковић.

фото: В. Ћуп, ГрачаницаОнлајн

Због ситуације изазване корона вирусом, у дому Стојковића неће бити већих окупљања. Надају се, како кажу, да ће их посетити бар најужа породица.

„Као Божић, и Васкрс је код нас хришћана и православаца празник где једни код других долазимо и одлазимо. Нажалост, с обзиром да је оваква епидемиолошка ситуација принуђени смо да и овогодишњи Васкрс прослављамо искључиво у кругу породице, па се надамо да ће и код нас доћи најближа породица да прославимо овај празник“, додаје Иван.

Најрадоснији су за Ускрс најмлађи чланови породице. Главна занимација су свакако шарена јаја, па Страхиња и Андрија готово читавог дана одмеравају њихову јачину.

фото: В. Ћуп, ГрачаницаОнлајн

Поруке мира током Васкршњих празника долазе са свих страна, а грађанима на Косову и Метохији је он свакако најпотребнији. Ево шта нам је Иван поручио:

„Порука за народ за Косову и Метохији јесте да живе сваки дан, као да је сваки дан Васкрс. Да им сваки дан буде пролећни, радостан, сунчан и ведар. Мислим да ће им то заиста помоћи у животу“, истиче Иван.

Уочи празника, Стојковићи су присуствовали изношењу плаштанице у манастиру Грачаница, која симболизује полагање Христа Спаситеља у гроб, као и поноћној литургији.

Милена Максимовић