Прослава Васкрса у Бабином Мосту: Остали смо и остаћемо овде

фото: В. Ћуп, ГрачаницаОнлајн

И ове године, као што то чине вековима уназад, Срби на Косову и Метохији, окупљени у црквама и манастирима, почињу прославу Васкрса. Тако је данас било у Бабином Мосту, поред Приштине. Мештане овог села посетио је директор Канцеларије за Косово и Метохију Петар Петковић.

Мештани Бабиног Моста традиционално се за Васкрс окупљају у порти цркве Покров Пресвете Богородице. Уз веселу атмосферу и скромне жеље прослављају празник.

“Ово је наш српски празник, велики празник, светиња Божија за српски народ, како у Србији, тако и на Косову и Метохији. Остали смо овде, остаћемо овде, још нам није поручио цар Лазар да одемо са овог места”, рекао је Момир Ристић.

“Ово је велики празник за све нас овде, а прослављамо га тако што дођемо у цркву, помолимо се Богу за здравље фамилије и наше здравље. Порука је да се слажемо сви, једни друге да поштујемо”, истакао је Боро Пајовић.

“Празник прослављамо са породицом, долазе нам пријатељи, смејемо се, играмо се, куцамо јајима”, казала нам је Теодора Данић.

фото: В. Ћуп, ГрачаницаОнлајн

Поводом Васкрса на Косову и Метохији борави директор Канцеларије за Косово и Метохију, Петар Петковић. Он је синоћ присуствовао вечерњој литургији коју је служио епископ рашко-призренски Теодосије у манастиру Грачаница, а малишанима у Бабином Мосту је јутрос поделио васкршња јаја.

Нека данашњи празник донесе мир свима, поручио је Петковић у Бабином Мосту.

“Да више Бабин Мост не буде познат по бројним етнички мотивисаним нападима на Србе, њихову имовину и ову прелепу цркву. Него да управо Бабин Мост, као мултиетничко место постане парадигма будућих односа српског и албанског народа. Овде сам поручио нашим људима који живе у Бабином Мосту да остану и опстану на својим вековним огњиштима, а држава Србија ће учинити све, као што чини, да им живот олакша”, казао је Петковић, и додао:

“Овде у овој порти данас има више деце, него нас одраслих. То је најбољи показатељ да ово место има будућност и за ту будућност треба заједно да се боримо”.

Петар Петковић, фото: В. Ћуп, ГрачаницаОнлајн

У протеклом периоду било је доста напада на Србе у Бабином Мосту. Међутим, празници, попут данашњег, учине да се немили догађаји, бар на кратко, забораве.

“Као што је у нашој вери свето тројство, тако и код нас само тројство државе, цркве и народа гарантује наш опстанак овде. Ја верујем да је пред нама будућност, ове муке које смо до сада преживели, верујем да одлазе у заборав, и да све оно што смо преживели је историја, да ћемо да се окренемо нормалном животу и суживоту са нашим комшијама за који смо увек отворени”, казао је представник села Горан Данчетовић.

Свештеник Александар Нашпалић истакао је да данас прослављамо “победу живота над смрћу”.

фото: В. Ћуп, ГрачаницаОнлајн

“Као што је патријарх у посланици честитао свим грађанима на КиМ, свим православним верницима васкрсење Христово, придружујем се и ја његовим поздравима, да поздравим све наше људе, све нас који смо остали и опстали на овим Косовско-метохијским храмовима”, казао је отац Александар.

На цркви Покров Пресвете Богородице поред српске тробојке, била је истакнута и византијска застава.

“Византијска застава је нешто што се увек у црквама користило, јер знамо сви да је са истока и стигла, из Византије, православна вера на овим просторима”, подсећа локални парох.

У Бабином Мосту је до 1999. године живело преко 1.000 Срба, сада их је остало близу 700. Сваки Васкрс даје наду да ће се расељени вратити, а да ће они који су остали на својим огњиштима живети у миру.

Милена Максимовић