“Pretnje i napadi na novinare su napadi na demokratiju”

фото: В. Ћуп, ГрачаницаОнлајн

фото: В. Ћуп, ГрачаницаОнлајн


Povodom obeležavanja Svetskog dana slobode medija predsednica Kosova Vjosa Osmani i ambasador Sjedinjenih Američkih Država na Kosovu Filip Kosnet

Povodom obeležavanja Svetskog dana slobode medija predsednica Kosova Vjosa Osmani i ambasador Sjedinjenih Američkih Država na Kosovu Filip Kosnet saopštili su da novinari zaslužuju poštovanje i zaštitu, te da je novinarska sloboda “osnovni preduslov za demokratsko funkcionisanje društva”.

Predsednica Kosova Vjosa Osmani čestitala je medijskim radnicima Svetski dan slobode medija i odala priznanje “profesionalnim i hrabrim medijima”.

„Sloboda je atribut prirodnog stanja, kakva bi trebala biti sloboda štampe u društvu u kojem svakodnevno stvaramo prostor da čujemo drugačije mišljenje, i u kome se svako oseća slobodno da kaže šta misli. Dragi mediji, novinari, čestitamo vam dan! Istražujte, pružajte dokaze i donosite zaključke na osnovu njih”, navela je Osmani.

Osmani je ohrabrila medije da nastave sa naporima “ka pravičnom i nepristrasnom izveštavanju”, jer je, kako je navela, “sloboda štampe osnovni preduslov za demokratsko funkcionisanje društva”.

Američki ambasador na Kosovu Filip Kosnet istakao je da su “pretnje i napadi na novinare, napadi na demokratiju”.

On je takođe naveo da je “živahna, slobodna štampa, ona koja informiše javnost, osnažuje različite glasove i drži zvaničnike odgovornim, ključni sastojak svake održive demokratije”.

Kosnet je na Fejsbuku napisao da novinari zaslužuju poštovanje i zaštitu.

Milena Maksimović