Саопштење чланова Управе УНС-а поводом Светског дана слободе медија: Стоп притиску на УНС и слободу новинарског организовања

Удружење новинара Србије

Данас ће се испред Дома културе у Грачаници окупити новинари редакција на српском, како би указали на проблеме у раду новинара,

Данас ће се испред Дома културе у Грачаници окупити новинари редакција на српском, како би указали на проблеме у раду новинара, а посебно како би скренули пажњу на нерасветљену судбину киднапованих и несталих новинара и медијских радника. Поводом 3. маја, Светског дана слободе медија, група чланова Управе Удружења новинара Србије су се огласили саопштењем. Саопштење преносимо у целости.

Годину за нама новинари неће памтити само по злоупотреби полицијских овлашћења, нападима, притисцима и претњама власти и моћника који угрожавају слободу медија, него и по међусобним сукобима медија који представљају нови вид угрожавања слободе новинарства.

Неистините оптужбе провладиних таблоида према истраживачком порталу или беспоговорно и некритичко служење интересима власника медија, били они провладини или опозициони, за последицу имају слабљење и губљење улоге новинарства у српском друштву.

Власници сматрају да су куповином медија стекли право да располажу и слободом организовања новинара и радника запослених у њима. Основали су удружења новинара на чијем су челу како би обезбедили доминацију у комисијама за пројектно суфинансирање у корист својих медија.

Сада, када су остварили циљ да уз помоћ локалних власти загосподаре буџетима намењеним пројектном суфинансирању медијског садржаја, кренули су да по команди колективно учлањују читаве редакције не би ли трговали утицајем и у УНС-у, највећем и финансијски самосталном удружењу новинара у Србији.

Зато, на Светски дан слободе медија позивамо колеге новинаре и медијске раднике да се супротставе сваком притиску на слободно обављање новинарског посла, али и да не пристану да буду употребљени за мешање у слободу избора и организовања својих колега као што то ових дана, по команди, покушавају да ураде њихови власници како би утицали на изборну вољу чланова УНС-а.

Куповином медија нису постали власници ни нашег ни вашег права на слободу мишљења и организовања. Нису купили слободу и самосталност УНС-а. Наша слобода и самосталност нису на продају. Не дозволите да вас употребе у обесправљивању својих колега.

Будимир Ничић, потпредседник УНС-а и члан Управе; Слободан Ћирић, члан Управе УНС; Оливера Милошевић, члан Управе УНС; Јелена Петковић, члан Управе УНС; Јованка Станојевић, члан Управе УНС; Зорица Ђоковић, члан Управе УНС; Едиб Хонић, члан Управе УНС; Живојин Ракочевић, члан Управе УНС; Новка Илић, члан Управе УНС и Драгољуб Јанојлић, члан Управе УНС.