Игор Поповић: Могућност тужбе у правном смислу не постоји чак ни у теорији

“Могућност тужбе за наводни геноцид, којом политичари у Приштини поново прете Србији, постоји само у њиховим узаврелим главама”, саопштио је помоћник директора Канцеларије за КиМ Игор Поповић. Истиче да у “правном смислу таква опција не постоји чак ни у теорији”.

“Незабележено је у историји међународног права да једна територија, што Косово и Метохија дефакто јесте, тужи властиту државу”, наводи се у саопштењу.

Додаје се да “провокација, да ће крајем следеће године тзв. Косово поднету тужбу против сопствене државе, само неуспешна куповина времена”, јер како се наводи, и у Приштини знају да је такав “научно-фантастични сценарио немогућ и у правном смислу ништаван”.

“Такозвано Косово, као територија под протекторатом међународне заједнице, по резолуцији Савета Безбедности УН 1244, није, нити може бити субјект међународног права и што пре Приштина прихвати реалност, то ће могућност за наставак дијалога и проналажење компромиса бити извеснија”, истиче се у саопштењу.

Како се наводи, снага аргумената и међународног права је на страни Београда.

“Сигурно је да постоји кориснији начин за трошење новца, као што је куповина вакцина и рад на имунизацији становништва, уместо квази правничких битки које су осуђене на пропаст”, закључује се у саопштењу помоћника директора Канцеларије за КиМ Игора Поповића.

Милена Максимовић